Petit observatori

'Tota una vida' són moltes vides

La novel·la de Robert Seethaler respira en les seves 150 pàgines la precisió dels detalls necessaris

1
Es llegeix en minuts
ealos40486276 icult paisaje alpino en austria171010140522

ealos40486276 icult paisaje alpino en austria171010140522 / unknown

Els qui hem anat descobrint llibres al llarg de la vida hem tingut grans satisfaccions i, naturalment, alguns desenganys. No sempre un títol suggestiu o la fama que té l’autor ens proporciona la satisfacció que esperàvem.

Tinc molta confiança en Isabel Martí, l’editora dels meus llibres, quan em recomana un títol. No importa que l’autor sigui famós o no.

Hi ha novel·les espectaculars, per dir-ho així, amb personatges fora del corrent i una trama hàbilment construïda. Però em sedueixen més les novel·les on és present el batec humà.

L’autor de Tota una vidaRobert Seethaler, comença així la seva narració: «Un matí de febrer de 1933 Andrea Egger va agafar el pastor de cabres Johannes, habitant de la vall, del seu matalàs de palla, per baixar-lo mig moribund al poble, tres quilòmetres de camí de muntanya sota una gruixuda capa de neu».

Ja sé que hi ha moltes novel·les en les quals passen moltes coses, a vegades en una successió dramàtica. Grans novel·les que s’han incorporat a la història de la literatura. Però també hi ha novel·les o prosistes que s’incorporen a la literatura per la qualitat dels detalls.

Jo admiro aquesta novel·la més aviat curta –ara que hi ha una clara tendència a les obres voluminoses–. Les cent cinquanta pàgines de Robert Seethaler respiren la precisió dels detalls necessaris.

Notícies relacionades

L’escriptor Ian McEwan ho ha resumit molt bé: «Aquesta novel·la és una meravellosa contemplació d’una vida solitària en una vall remota mentre el món modern s’hi va introduint de mica en mica. Potser si aquest llibre m’ha seduït és perquè, tant en la vida com en la literatura, sóc un devot de la precisió dels petits detalls».

Coincideixo amb l’opinió de McEwan perquè penso que en els petits detalls hi ha el plaer i la veritat de la vida.