LA CLAU

Les ulleres d'entendre

Una lectura miop del 27-S va abocar l'independentisme a un carreró sense sortida. Tant de bo sàpiga interpretar millor els resultats del 21-D

1
Es llegeix en minuts

¿El 21-D va constituir un vot de càstig per als partits que van donar suport a la suspensió de l'autonomia catalana, via article 155? ¿Van obtenir un reconeixement electoral les forces que van impulsar la declaració unilateral d'independència (DUI) del 27 d'octubre? ¿Van validar les urnes aquest 80% de suport al referèndum del qual presumeix el sobiranisme basant-se en les enquestes? Una lectura minuciosa de l'escrutini provisional (99,89%) desmunta alguns dels tòpics fabricats la nit electoral.

El menystingut ‘bloc del 155’ (Ciutadans, PSC i PP), per exemple, va obtenir 280.000 vots més que en les eleccions del 2015, mentre que les candidatures que van condemnar la intervenció de la Generalitat (JxCat, ERCcomuns i CUP) només van afegir 53.000 paperetes. Contra tot pronòstic, l'anomenat constitucionalisme va obtenir un guany de cinc diputats, cosa que difícilment es pot jutjar com un correctiu.

“La república catalana ha derrotat la monarquia del 155”, va proclamar un ufanós Carles Puigdemont. Vegem-ho. De l'augment de la participació (230.000 electors més), el ‘bloc republicà’ –és a dir, unilateralista-- només va pescar 97.000 paperetes. Tres vegades menys que el ‘monàrquic’, que va retallar l'avantatge en 4,5 punts: un 43,5% de vot constitucionalista per un 47,5% d'independentista.

MOLT LLUNY DEL 80%

Notícies relacionades

Quan parlen a les urnes, i no als sondejos, els catalans recolzen majoritàriament partits que defensen la celebració d'algun tipus de referèndum per solucionar el conflicte. Així també ho reflecteix el 21-D, encara que aquestes forces –l'independentisme i Catalunya en Comú— no han arribat al 55% dels vots, gairebé dos punts menys que el 2015 i molt lluny del tan esbombat 80%.

El pecat original de la passada legislatura, que va abocar a un carreró sense sortida, va ser la miop lectura que del resultat del 27-S va fer l'independentisme. Per aferrament al poder i per la seva insana competència, Convergència i ERC van voler veure una majoria sobiranista on no n'hi havia. Ara haurien de posar-se les ulleres d'entendre: renunciar a la il·legalitat --empobridora, divisòria, mancada de suport social-- i governar per a tots els catalans.