ANÀLISI

Una esquerda a Alabama

2
Es llegeix en minuts
mbenach41300456 files  this file photo taken on december 12  2017 shows repu171213183727

mbenach41300456 files this file photo taken on december 12 2017 shows repu171213183727 / JOE RAEDLE

Roy Moore o el president Donald Trump. ¿Qui ha perdut Alabama? Sembla lògic pensar que un candidat assenyalat per haver assetjat sexualment menors no era la millor proposta, però si ara mateix ens preocupa Alabama fins al punt d’escriure aquesta columna i omplir pàgines d’internacional als diaris és perquè el mur que ha teixit Trump comença a mostrar fatiga.

No és la primera derrota important que els republicans pateixen des que Trump ocupa la Casa Blanca. L’elecció del governador de Florida, plantejada com un referèndum a la política del president, ja va ser territori hostil que per fi va caure en mans demòcrates el novembre passat. Però el que ha passat ara és un càstig encara més gran. Alabama és un bastió al sud, que ha mantingut durant dècades una fidelitat republicana inalterada, i la cadira vacant que ara ocuparà un demòcrata té un valor estratègic doble. Per un costat, perquè la majoria republicana al Senat, encarregada d’aprovar les principals lleis del president, queda ara en 51 a 49 en un moment crític en què s’ha d’aprovar entre altres la retallada d’impostos. Un senador republicà ja anunciat que votarà contra aquesta retallada, deixant-la així en l’aire. Per un altre costat, si la divisió al partit republicà ja es va fer evident en la votació per liquidar l’assegurança mèdica d’Obama, aquesta derrota engrandirà encara més la bretxa.

L’elecció d’aquesta cadira vacant era tan important per als plans del president que ell mateix s’hi va implicar, enviant-hi el seu antic cap de la Casa Blanca, Steve Bannon, i acusant de mentides i falsedats en els mitjans el testimoni de les dones que van substanciar l’assetjament sexual. Però aquesta vegada han perdut la batalla en un estat on la victòria dels demòcrates, per posar-ho en els termes d’un columnista americà, és tan difícil com suposar que una selecció de Jamaica guanyés la Copa del Món de rugbi a Nova Zelanda.

Notícies relacionades

Per això aquesta derrota té un valor estratègic que va més enllà d’un estat americà que aquí ens costaria fins i tot col·locar al mapa. La qüestió és que al bàndol republicà reobre una disputa interna que alguns ja qualifiquen com una guerra civil entre els populistes que recolzen el president i els que només veuen en Trump una ocasió de passar legislació favorable a idees conservadores, però que recelen d’una figura histriònica que ventila decisions a través de les xarxes, ignorant els circuits del partit.

El resultat és un cop dur per a tots dos, però amb un president que odia perdre ens podem imaginar la ràbia amb què ha hagut d’assumir la derrota. Alabama no són  els Estats Units i es fa difícil establir paral·lelismes que apuntin a la caiguda en el suport a Trump per evitar almenys un segon mandat a partir del 2020, però perdre aquest feu republicà és una molt mala notícia per a ell i els seus seguidors. Per a tots aquells als quals inquieta, en canvi, despertar-nos cada matí amb una nova amenaça, potser aquesta és la primera esquerda en el mur de Trump.