ANÀLISI

I el futbol com si res

Rússia, acusada de dopatge, no podrà anar com a país als Jocs d'Hivern mentre organitza el Mundial futbolístic

1
Es llegeix en minuts
dopaje-rusia

dopaje-rusia / Jean-Christophe Bott (AP)

Rússia està afectada pel dopatge fins a les celles. Qualsevol alfombra que s’aixequi demostra que els grans èxits aconseguits pels esportistes d’aquell país estan, com a mínim marcats per la sospita. Un bon grup de representants russos no va poder assistir als Jocs de Rio que es van celebrar l’any passat. La IAAF (Federació Internacional d’Atletisme) va vetar la presència d’atletes russos al Mundial celebrat a l’agost i ara la bandera de Rússia, almenys fins a la cerimònia de clausura, no es podrà exhibir als Jocs Olímpics d’Hivern que se celebraran al febrer a Pyeongchang (Corea del Sud).

A aquesta cita olímpica, si el TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) no resol els recursos dels afectats, només uns quants esportistes russos podran competir individualment. No hi haurà boicot del país perquè així ho ha decidit, de forma encertada, el president Vladímir Putin.

Fins aquí tot perfecte. Però el que sí que resulta almenys estrany és que ningú qüestioni un país –tacat totalment per l’ús de substàncies prohibides i acusat de dopatge d’Estat– per organitzar un esdeveniment de tanta importància com és un Mundial de futbol.

Notícies relacionades

En l’informe McLaren que va destapar el dopatge massiu a Rússia hi figuraven també futbolistes i hi va haver, a més, denúncies que la selecció russa que va participar en la Copa del Món disputada al Brasil (2014) podria haver fet ús de productes il·legals. 

Com sol ser tradicional, el futbol mira cap a una altra banda i fins i tot es recullen declaracions del responsable de l’esport rus, Vitali Mutkó, dient que «el dopatge en el futbol no serveix per a res». Doncs sí que serveix. Perquè, entre altres coses, una ajuda possibilita córrer amb la mateixa energia en el minut 90 que en l’1. Però no és res de nou. El 1998, mentre es perseguia justament els ciclistes per anar dopats al Tour, ningú va qüestionar la selecció francesa de futbol que va guanyar el Mundial a París, tot i unes quantes denúncies.