LES ELECCIONS DEL 21-D

Quinze dies vertiginosos

Tot apunta que el desenvolupament de la campanya serà determinant per decidir el vot de molta gent

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp41210549 rubi  06 12 2017  acte per la constituci   am assist ncia de171206114817

zentauroepp41210549 rubi 06 12 2017 acte per la constituci am assist ncia de171206114817

L'escenari electoral a Catalunya es mou. I molt probablement continuarà fent-ho fins al mateix dia de les eleccions. Totes les dades indiquen que el terreny electoral català no està segur ni de bon tros. Hi ha tensió i una enorme volatilitat, cosa que es traslladarà a la campanya dels partits. Serà una guerra de nervis fins al mateix 21-D.

Fa just un mes vam publicar a Agenda Pública una peça que defensava que les eleccions del 21-D estaven més vives del que podria semblar, i on es definien nou espais que podrien determinar el resultat final dels comicis. Avui aquests espais segueixen mostrant activitat, i molt probablement la seguiran mostrant fins a l'últim minut de l'últim dia.

1. La frontera entre ERC i JxCat s'ha mostrat com l'espai de més mobilitat en l'últim mes. Possiblement per la configuració definitiva de la llista de Carles Puigdemont, que fins fa poc era la gran incògnita d'aquesta convocatòria. Segons els sondejos, l'aparició de JxCat hauria mogut prop de 200.000 votants, que fa un mes mostraven intenció de recolzar ERC i ara es mostren partidaris de JxCat.

2. La frontera entre C’s i el PSC apareix a les enquestes com un dels espais determinants en aquestes eleccions, principalment per la seva dimensió (més de 100.000 votants) i per la incertesa sobre la seva decisió final. A diferència del que passa en l'espai independentista, aquí les enquestes no es posen d'acord sobre la direcció d'aquest vot. En unes les dades mostren una clara propensió a optar pels socialistes, mentre que en altres és C’s el més beneficiat.

3. L'espai de competència en el vot espanyolista entre C’s i el PP sembla clarament definit i no s'entreveu que canviï durant la campanya. Aquest és un vot clarament decantat cap a C’s. Si les enquestes donen als d'Inés Arrimadas la possibilitat de ser primera força en vots, la decantació de l'antic vot popular cap a C’s s'enfortirà encara més.

L'espai que conformen
els votants de JxSí que ara es mostren indecisos serà determinant

4. La frontera entre Catalunya en Comú i ERC pot ser determinant no només per les seves dimensions (100.000 vots més en joc) sinó per què definirà en part les possibilitats del bloc independentista d'assolir la majoria absoluta en escons. Aquest espai no sembla haver-se mogut des de l'octubre. Hi ha un empat tàcit entre transvasaments.

5. L'espai de competència entre la CUP i els comuns sembla haver-se assecat a mesura que s'acostava la campanya i creixia la competència dins del bloc independentista. A l'octubre ja era una frontera de dimensions reduïdes, però ara ho és més.

6. La frontera entre CeC i el PSC sembla decantar-se cap als socialistes. Hi ha clarament més votants de CSQEP que ara diuen que optaran per Iceta, que vots del PSC que ara votarien els de Domènech.

7. Existeix un espai de dimensions modestes de votants que oscil·len entre JxSí i el PSC. És un camí poc transitat, que les últimes enquestes mostren que es decanta més cap als socialistes, encara que no serà determinant per al resultat final.

8. L'espai que conformen els votants de JxSí que ara es mostren indecisos serà determinant. Aquest és probablement el vot a què apuntava ERC en la seva estratègia d'abandonament de l'unilateralisme. És un espai essencial per a l'independentisme, ja que la seva pèrdua l'allunyaria (¿definitivament?) de la majoria absoluta en el nou Parlament.

Simplificacions de broc gros

Aquest sembla ser l'espai on es refugien els independentistes reticents a la DUI, que ja apareixien als sondejos posteriors a l'1 d'octubre. Són un vot complex, difícil de convèncer en unes eleccions on impera el maniqueisme i les simplificacions de broc gros. Però són molts i seran decisius.

Notícies relacionades

9. També girarà al voltant d'aquest altre espai de dimensions considerables: els indecisos que fa dos anys van votar C’s. S'han mogut durant el novembre, principalment tornant a C’s a mesura que aquest consolidava la seva posició, però encara queda vot per decidir. Aquest és un vot que està en el mercat a l'espera d'una oferta atractiva.

Queden 15 dies per al 21-D, la campanya ja està en marxa i aquesta vegada tot apunta que serà determinant per decidir el vot de molta gent. No donin res per segur perquè tot està en l'aire. Qualsevol moviment, qualsevol ensopegada, qualsevol ocurrència, aquesta vegada pot moure suficients vots per alterar significativament el resultat final. Sortirem de dubtes el 21 a la nit. O ni tan sols llavors.