EDITORIAL

La llista de Puigdemont continua en alça

Esquerra segueix al capdavant en intenció de vot el 21-D, però perd adhesions entre els electors independentistes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442

zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442 / YVES HERMAN

La nova enquesta del GESOP que publica avui EL PERIÓDICO confirma l’ascens de la llista del president encapçalada per Carles Puigdemont, que ja es va detectar en el sondeig de fa 15 dies, en detriment d’ERC. Malgrat que els republicans segueixen al capdavant, el que fa dues setmanes era un triple empat rere Esquerra s’ha convertit ara en un empat a dos entre els independentistes i a dos també entre els constitucionalistes, amb un lleuger avantatge encara de la formació d’Oriol Junqueras, que la gran majoria (42,3%) veu encara com la segura guanyadora el 21-D.

El sondeig es va tancar el dia que declaraven els exconsellers davant el Tribunal Suprem, però abans de la decisió del jutge de mantenir la presó per a Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis. És a dir, no recull la possible influència en el vot de la presó del líder republicà. En tot cas, el retrocés d’ERC és molt important (perd 3,4 punts i 7 escons en 15 dies), tant com la recuperació de Junts per Catalunya, que guanya gairebé 3 punts i 5 diputats. ERC obtindria 30/31 actes, amb JxCat trepitjant-li els talons (29/30). Al camp no independentista, l’empat és encara més clar, ja que Ciutadans i el PSC, tots dos en ascens, igualarien en percentatge (19%) i en escons (25/26). El bloc independentista, amb el 45,8% dels vots, dos punts menys que el 2015, pot perdre la majoria absoluta (la suma oscil·la entre 66 i 69 escons), amb els comuns d’àrbitres (9/10 diputats).

L’extrema competència entre els independentistes es comprova així mateix en el tomb que s’ha produït al repartir els vots de Junts pel Sí. Fins ara ERC es quedava amb la major part, però en aquest sondeig JxCat (o el PDECat) avança per primera vegada el seu rival (39,4% davant el 35,3%). Una altra dada desfavorable per a ERC és que Puigdemont dobla de llarg Junqueras, superat per Iceta, en les preferències com a president fins i tot entre l’electorat independentista. Entre els votants d’Esquerra, el 38% prefereix a Puigdemont, i en intenció directa de vot ERC obté el pitjor registre de la legislatura, mentre que el PSC i C’s aconsegueixen el millor.

La mobilització de l’electorat arriba a un rècord absolut, amb el 90% dels catalans amb intenció d’anar a votar. Els independentistes segueixen anant per davant (95,6% davant el 86,3%), però els no independentistes creixen gairebé un punt més, després del gran ascens registrat en el sondeig anterior.