davant el 21-D

Un 'New Deal' per a Catalunya

La solució no passa per reiterar el bucle infinit, proposant governs dels uns contra els altres

3
Es llegeix en minuts
domenecj

domenecj

Ens trobem en un moment de bloqueig que pot acabar amb els múltiples anhels de canvi que de forma plural han estat als corrents de fonts del nostre país. Un bloqueig marcat per una acció de govern del PDCAT i ERC que pensant a governar tan sols per a una part ha deixat enrere de forma dramàtica la meitat del país i ha acabat per frustrar l’altra meitat. Un bloqueig marcat per aquells que com Cs i PSC sense cap alternativa real per a Catalunya, i tampoc per a Espanya més enllà de seguir recolzant el PP en els moments clau, han acabat per validar la falta de sortides dialogades i la intervenció de l’autogovern. Només som forts, no pas més dèbils, quan construïm els nostres somnis des de la base de la nostra diversitat

La solució no passa per reiterar el bucle infinit, proposant governs dels uns contra els altres, la solució no passa per fulls de ruta de part que ens han portat a la realitat actual. Per nosaltres la solució no és cap altra que construir des de la nostra pluralitat un nou acord per a Catalunya, un nou pacte entre els catalans i catalanes, una New Deal que ens permeti sortir de les fractures actuals reforçats com a país i amb cotes més altres de justícia social.

Els temps del bucle no han posat solució a l’atur crònic i la creixent precarietat, quan el 86% dels nous contractes són temporals i duren menys de 2 mesos; ni s’han revertit les retallades en educació i sanitat; ni molt menys s’ha actuat per assegurar el dret a un habitatge digne, quan el preu de llogar a Catalunya supera en un 48% la mitjana estatal. I quan al centre no hi ha l’articulació social, al centre tampoc hi ha la possibilitat real d’avançar en cotes més altes d’afirmació nacional.

Hem de passar del bucle a una nova etapa. Una època on es doni resposta a les demandes de la gent, que el govern actuï pensant en tota la societat, sense deixar ningú al marge. És el moment d’obrir aquesta nova època, recollint el fil històric del catalanisme progressista que busca agrupar les propostes de progrés per millorar la vida de la gent i avançar en el reconeixement de les diverses sobiranies.

Aquest Nou Acord ha de ser econòmic, polític, social i nacional. Ha de partir dels amplis consensos que ens fan forts com a poble que sempre ha tingut vocació de protagonitzar grans canvis, ha d’incloure el blindatge dels drets socials, una hisenda pròpia i solidària, una nova arquitectura institucional que posi en el centre als municipis, que han estat la base de la resposta social a la crisi, i que construeixi una nova relació bilateral, de tu a tu, amb l’Estat.

Notícies relacionades

En el marc d’aquest acord també s’ha de produir un pacte de claredat entre els catalans i les catalanes al voltant de com fer efectiu el dret a decidir. El canvi, i no la frustració, la transformació i no el bloqueig dels blocs, la calidesa i no la fractura, ha de ser la base per la construcció d’un nou projecte a Catalunya, que ens permeti impulsar el canvi progressista a Espanya. Només canviant primer Catalunya, ajudarem a canviar Espanya. Per aconseguir-ho hem de deixar de votar contra els altres per votar per nosaltres en tota la nostra pluralitat, amb tota la nostra grandesa com a país. Aquest és el vot decisiu.

Xavier Domènech, candidat de Catalunya en Comú Podem a la Generalitat de Catalunya.