Intangibles

Puntada de peu cap endavant en el sistema de pensions

El Govern opta per incrementar el deute de la Seguretat Social davant la insuficiència d'ingressos

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36677952 barcelona   barcelones    20 12 2016    economia    manifest161230164044

zentauroepp36677952 barcelona barcelones 20 12 2016 economia manifest161230164044 / JOAN PUIG

El fons de reserva de les pensions, més conegut com la guardiola de les pensions, aquesta vegada sí que sembla que ha tocat fons i que s'ha polit les seves reserves. En realitat encara li queden poc més de 8.000 milions d'euros disponibles, xifra que dona per pagar una mensualitat als jubilats, com a molt. El 2011 va arribar a tenir gairebé 67.000 milions. Es va crear en els millors moments de creixement de l'economia espanyola, precisament per cobrir el pagament de les prestacions en moments en què, com passa cíclicament, arribés la crisi corresponent.

Ningú preveia que les dificultats econòmiques duressin tants anys, ni que la depressió econòmica arribés a ser tan profunda. Però això no és excusa per justificar que s'hagi ficat la mà a la guardiola a la mínima, sense buscar altres alternatives. O que, al contrari, s'hagin adoptat durant aquests anys mesures que, en lloc de compensar la caiguda d'ingressos de la Seguretat Social per la reducció dràstica de cotitzants, han servit per minvar any rere any precisament una altra part d'aquests ingressos que encara entraven. Com a exemple serveixen els més de 3.300 milions d'euros de cost de les bonificacions a les quotes a la Seguretat Social que consten als seus pressupostos d'aquest any, i que dupliquen les de fa només dos anys.

La teoria apunta que aquestes rebaixes serviran perquè les empreses contractin nous treballadors, i aquests al seu torn faran incrementar els ingressos del sistema per un altre costat. Però la realitat és que malgrat el fort augment de cotitzants, com que la gran majoria dels nous ho fan amb pitjors condicions econòmiques que els seus antecessors, les seves aportacions al sistema acaben sent insuficients per cobrir el cost de les pagues de les pensions.

Notícies relacionades

Davant les crítiques per l'ús reiterat de la guardiola fins a arribar a deixar el 'porquet' amb la pell i l'os, el Govern de Mariano Rajoy finalment va optar per aprovar un crèdit a càrrec dels Pressupostos de l'Estat, per valor de 10.192 milions d'euros, per compensar el dèficit del sistema. Ja se'n va utilitzar una part per a l'extra d'estiu i ara es destinarà el que quedava per a la del desembre i la seva extra.

Res és gratis. Aquest préstec, a 10 anys, no deixa de ser un crèdit, encara que sigui a interès zero, i la Seguretat Social l'haurà de començar a retornar a partir del 2018. O sigui que, en realitat, es tracta de donar al problema una puntada de peu cap endavant. Mentrestant, l'esperança és que l'activitat econòmica mantingui el seu creixement i amb algunes reformes més es mantingui sense gaires problemes el sistema. Encara que no deixa de ser sospitós que es recorri a la guardiola sempre a finals d'any, coincidint amb les campanyes a favor de plans de pensions privats complementaris.