EDITORIAL

Una llei integral contra la corrupció

El canvi d'actitud de la ciutadania ha de ser aprofitat per aprovar una llei integral contra un fenomen que costa cada any 90.000 milions als espanyols

1
Es llegeix en minuts

L’últim episodi positiu de la lluita contra la corrupció va tenir lloc divendres, quan una jutge va decidir obrir judici oral contra tres càrrecs del PP i el mateix partit com a persona jurídica per la destrucció dels ordinadors de l’extresorer Luis Bárcenas. Tot i això, la justícia no és suficient per acabar amb una plaga que a Espanya es va destapar en bona part gràcies a la crisi econòmica i que ha arribat a límits escandalosos: solament el 2016 es van tancar 112 casos que van fer seure al banc dels acusats 659 inculpats, 79 dels quals van acabar a la presó. A més a més de l’actuació dels jutges, els experts proposen mesures molt raonables, com augmentar la protecció dels denunciants (totes les trames es descobreixen per xivatades internes), controls més estrictes i independents dels organismes de l’Administració i campanyes que fomentin la decència. El Congrés discutirà pròximament una iniciativa legal presentada per Ciutadans que recull alguns d’aquests punts, però que les associacions que fomenten la lluita anticorrupció consideren que es queda curta.

Aquestes associacions reconeixen que els ciutadans han fet un tomb en la seva percepció i ja no s’indulta els corruptes com fa uns anys (la preocupació va passar en una dècada del 3% al 54%, segons el CIS). Aquest canvi d’actitud ha de ser aprofitat per aprovar una llei integral contra un fenomen que costa cada any 90.000 milions d’euros als espanyols, segons estimacions oficials.milions d'euros als espanyols, segons estimacions oficials.