Identitat de gènere

Visibilitat transsexual i estigma

La identitat de la persona implica molt més que una rectificació registral. Implica també l'existència d'un dret a la pròpia identitat sexual i de gènere

1
Es llegeix en minuts
fcasals32254748 barcelona 27 12 2015  sociedad   concentraci n por160320192713

fcasals32254748 barcelona 27 12 2015 sociedad concentraci n por160320192713

Danica Roem s'ha convertit en la primera persona obertament transgènere elegida per ocupar un càrrec polític als EUA. Al derrotar el candidat anti-LGBT Bob Marshall a les eleccions com a representant estatal de Virgínia. Marshall va ser l'home que va impedir que els transsexuals poguessin accedir als banys que els corresponen. Roem serà la primera dona transsexual al Congrés, però nosaltres ja tenim una diputada trans: Carla Antonelli. I amb orgull del meu país, per una vegada, he de dir que se l'ha acceptat amb la màxima normalitat. 

L'any passat es va aconseguir a Espanya el canvi de sexe i nom d'un menor. Fins llavors, l'article primer de la llei reguladora de la rectificació registral semblava legitimar només els majors d'edat per fer-ho. Al permetre als menors canviar de nom, se seguia la resolució 2048/2015 del Consell d'Europa. Insta a "instaurar procediments ràpids, transparents i accessibles, fundats en l'autodeterminació, que permetin a les persones transsexuals canviar el nom i el sexe sobre els certificats de naixement, documents d'identitat, passaports, i altres de similars".

Notícies relacionades

Gran part de l'èxit d'aquesta resolució és gràcies a les reivindicacions socials. De tota manera, a nivell estatal, falta una llei integral sobre la identitat de gènere. Una llei que sigui d'aplicació a tot el territori nacional. I que faci menció dels menors i dels estrangers transsexuals i el seu reconeixement en el nostre Dret.

No oblidem que de moment falta una penalització especifica de la transfòbia al Codi Penal. I que tampoc tenim una norma que asseguri un tractament adequat de les persones transsexuals en centres penitenciaris. Perquè la identitat de la persona implica molt més que una rectificació registral. Implica també l'existència d'un dret a la pròpia identitat sexual i de gènere. L'atenció integral de la salut de les persones, les campanyes i accions de lluita contra la transfòbia... Implica moltes coses. Però, sobretot, la desaparició de l'estigma.