Contrapunt

Ball de notícies amb la indemnització de Puigdemont

L'expresident no té cap termini per reclamar una compensació, és una decisió política

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41076001 bruselas171126134115

zentauroepp41076001 bruselas171126134115 / EMMANUEL DUNAND

Dimarts passat, 21 de novembre, a mig matí, EL PERIÓDICO DE CA­TALUNYA va publicar a la seva web la notícia que Carles Puigdemont només cobrarà la indemnització que li correspon per llei com a expresident de la Generalitat si acata el polèmic article 155 de la Constitució. Només podrà accedir a aquest dret, explicava el diari, si reconeix públicament que ha sigut destituït, situació que es contradiu amb la seva defensa de l’estatus de «president legítim» del Govern català. 

    

La notícia partia de la instrucció emesa pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el 16 de novembre sobre la forma d’aplicar l’article 155. El Govern central s’ha cuidat de fer-la pública en una web del ministeri perquè se sàpiguen els passos que adopta l’Executiu espanyol com a governador de facto de la Generalitat.

    

Queda molt clar en aquestes instruccions que el Govern vol controlar totes les decisions que adoptin els càrrecs vigents de la Generalitat, sobretot les que tinguin a veure amb les indemnitzacions que es paga al personal destituït, la seva recol·locació dins de l’Administració si eren funcionaris, o mesures similars. El ministre exigeix en aquesta instrucció que qualsevol possible pagament que es pretengui adoptar ha de ser-li comunicat prèviament amb un termini de 10 dies com a màxim perquè finalment l’autoritzi o no. En tot cas, no imposa a Puigdemont ni a cap altre càrrec destituït un termini de 10 dies, ni d’un altre període de temps, perquè sol·liciti la indemnització que li correspondria.

    

La notícia d’EL PERIÓDICO la va rebotar una agència, amb algunes imprecisions, i aquesta al seu torn va ser repicada per altres mitjans, que van reinterpretar al seu torn els errors de l’agència. Passats d’aquesta forma diversos filtres, com si es tractés del joc infantil del telèfon, amb les consegüents deformacions, al final va arribar a publicar-se en alguns mitjans que Montoro donava a Puigdemont un termini de 10 dies per reclamar la seva indemnització, informació que no tenia res a veure amb el que posa en la instrucció del ministeri.

Notícies relacionades

    

L’enrenou va ser tan gran, que el mateix Puigdemont va sortir a la palestra l’endemà per declarar que no pensava reclamar la seva compensació econòmica, almenys per ara. Una altra cosa és que ho faci, i hi té dret, després de les eleccions del 21 de desembre si d’elles sorgeix un Govern que no estigui presidit per ell. Podria justificar que llavors ja hi hauria de nou un «president legítim». Però no podria reclamar la indemnització si manté l’acta de diputat en el cas, totalment probable, d’obtenir l’escó, ja que aquesta compensació és incompatible amb el fet de cobrar per algun càrrec públic.