Editorial

El Suprem agafa les regnes

És previsible que els pròxims dies el nou jutge instructor prengui declaració als Jordis i als exconsellers, cosa que permetrà a les defenses demanar la revisió de la presó incondicional

1
Es llegeix en minuts
11021114

11021114 / JOAN PUIG

El magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha decidit acumular les causes obertes pel procés independentista excepte la de sedició contra l’exresponsable dels Mossos Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana. Així, les causes per rebel·lió, sedició i malversació que investigava l’Audiència Nacional contra els 14 exmembres del Govern, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, es dirimiran al TS, on ja s’investigava, per la seva condició d’aforats, els membres de la Mesa del Parlament. Al marge de les raons pràctiques que han portat a aquesta decisió (facilitar la tramitació en un cas en què hi ha 22 imputats), a ningú se li escapa que d’aquesta manera també es jutjarà els acusats amb un únic criteri legal. Fins al moment, la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela i el magistrat Llarena han mostrats diferents criteris almenys pel que fa a la qüestió de la presó preventiva.

És previsible que els pròxims dies el nou jutge instructor prengui declaració als Jordis i als exconsellers, fet que permetrà a les defenses demanar la revisió de la presó incondicional. A escassos dies de l’inici de la campanya electoral, sens dubte aquesta seria una notícia que rebaixaria la tensió política a Catalunya. Però el que la unificació de causes prova una vegada més és el normal funcionament de la Justícia a Espanya, en contra del dibuix tètric que alguns s’entesten a fer amb traços gruixuts.