La plaga del masclisme

El teu fill viola

El problema no és que la cultura de la violació estigui normalitzada. El problema és que la consents quan justifiques, minimitzes o animes els violadors amb la teva indiferència o la teva aprovació

1
Es llegeix en minuts
 

  / EFE / VILLAR LÓPEZ

El problema no és que beguis. El problema és que et violin. El problema no és la teva roba. El problema és que donin per fet que la teva vestimenta els incita a violar-te. El problema no és que tinguis un fill que viola. El problema és que la societat creu que tu, com a mare, ets l’única responsable de la seva educació. El problema no és que beguis. El problema és que violes, intimides, espantes. El problema no és que superis una violació. El problema és que això et farà menys convincent en el judici. El problema no és que la cultura de la violació estigui normalitzada. El problema és que la consents quan justifiques, minimitzes o animes els violadors amb la teva indiferència o la teva aprovació.

Notícies relacionades

El problema, ja ho sabem, és que la societat pretén que la dona sigui l’única culpable del masclisme, i els únics que poden impedir-ho són els homes. Deixem de dir-los a les dones com s’han de vestir, fins on poden arribar, què i quan poden beure. Deixem d’educar les nenes per assumir i neutralitzar l’abús en totes les seves formes. Deixem d’avergonyir-nos i tolerar el que hauria d’avergonyir-los a ells, el que és intolerable. Ja n’hi ha prou. No només hem de relativitzar les bromes terrorífiques de dones drogades i violades, ara a més hem d’arrossegar la culpa i la pena prou temps perquè ells, els que permeten l’assetjament sexual, es donin per satisfets.

El problema és un problema d’educació, naturalment, però l’educació no és responsabilitat única de les mares. En primer lloc, a casa, és de la família, i al parlar de família em refereixo a tots els referents adults que tingui en l’àmbit familiar: pares, oncles, avis; mares, ties, àvies; germans, germanes. En segon lloc, l’impacte de la societat sobre cada un de nosaltres. El tranquil·la de la campanya contra el consum d’alcohol entre adolescents els delata: ja no en tenen prou de violar les nostres filles, ara també volen que aguantem la seva irresponsabilitat. La Manada i l’alcohol no són ni els primers ni els únics bàrbars.