El que volem saber de l'imam de Ripoll

Es Satty va inocular la ira als joves que van atemptar a Barcelona i a Cambrils

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39768984 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140420

zentauroepp39768984 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140420

El presumpte instigador dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki Es Satty, va tenir contactes amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) l’any 2014, quan complia una condemna a la presó de Castelló. Una presó de la qual no va sortir per ser repatriat al seu país, sinó d'on se'n va anar plàcidament per instal·lar-se a Ripoll, on va començar a exercir d’imam, una posició que li va servir per adoctrinar un grup de joves dels quals van sorgir els autors materials dels atemptats.

Molt abans, el 2006, va estar implicat en una investigació per gihadisme que la policia va solucionar en tres paràgrafs. El director del CNI, Félix Sanz Roldán, ja ha anunciat el seu propòsit d’anar a la comissió de despeses reservades del Congrés a explicar aquests contactes. L’opinió pública agrairà que se’n coneguin més detalls, perquè ha quedat gravada en el record de molts la mesquina lluita entre cossos policials que vam viure en les setmanes posteriors als atemptats. Una lluita en què en lloc d’intentar aprendre dels errors, com fan els països més avançats, es va mirar de buscar culpables entre els que eren víctimes dels terroristes. Per això es van acumular les preguntes que ara reapareixen. 

Preguntes pendents

Notícies relacionades

¿Per què Es Satty va sortir indemne de la investigació sobre la cèl·lula de Vilanova i la Geltrú el 2006? ¿Per què se’n va rebutjar l’expulsió el 2014, poc després dels contactes que ara reconeix el CNI? ¿Per què ningú li va seguir la pista a posteriori? ¿Per què les alarmes no van saltar quan la policia belga va preguntar pel personatge? ¿Per què ningú el va identificar després de l’explosió d’Alcanar? ¿Per què encara avui no tenim un relat oficial del que va passar?

En lloc de contestar aquestes preguntes al seu moment, es va optar per insistir en les possibilitats d’haver impedit l’atemptat amb bol·lards o fent cas dels avisos dels serveis d’espionatge. Però el cert és que haurien matat aquell dia o un altre, en aquelles circumstàncies o en altres. Eren fills de la ira que els havia inoculat Es Satty, burlant tots els controls.