Animals

Hi ha qui encara dubta de les acusacions de dones que han patit una violació a causa del temps que han trigat a denunciar-la. Es diu por

2
Es llegeix en minuts
Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat.

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat. / VILLAR LOPEZ

Ni tan sols vaig poder veure el primer segon del vídeo. Va córrer per les xarxes durant dies. Només d’imaginar-me què passaria quan premés el 'play' produïa calfreds. Sobre la imatge pausada apareixien dues paraules que ho convertien tot en una cosa encara més terrorífica. Dues paraules: La manada. Com sabem, és el nom amb què es fan anomenar els cinc detinguts per la suposada violació múltiple d’una noia durant els Sanfermines. Aquell vídeo, gravat dins d’un cotxe i que ensenyava els tocaments a una altra noia, va ser extret dels seus telèfons mòbils perquè es van dedicar a reenviar-se’l entre ells i a altres amics. Llavors també van parlar de sexe consentit.

Aquests dies se celebra a Pamplona contra tots ells el judici per aquests fets i fa molta vergonya veure com s’han admès en la causa imatges penjades a les xarxes socials… ¡per la víctima de l’atac! I, no obstant, el jutjat no ha admès els missatges de mòbil que els cinc acusats es van estar enviant entre ells abans i en els quals també hi ha referència a l’altra possible agressió sexual a Pozoblanco (Còrdova) i a l’ús de la droga burundanga, que pot anul·lar la voluntat de qui se la pren.

Aquests dies hem llegit frases dels missatges posteriors al que va passar als Sanfermines recollides en alguns mitjans: «Follant-nos-en una entre tots cinc, puta passada de viatge». Resulta lamentable que la víctima de tot això hagi de ser sotmesa a una doble humiliació. ¿Per què es permet que la víctima sigui investigada per un equip de detectius privats encarregat pels acusats? ¿Què s’està volent dir aportant les seves fotos de xarxes socials? ¿Si la víctima ha publicat missatges o porta un tipus de vida concret s’ho mereixia? ¿Ho buscava? ¿Volen dir que no va passar mai? Més aviat, com ella mateixa va explicar davant el jutge, només és una noia intentant tirar endavant i superar el que ha viscut.

Notícies relacionades

Els agents que la van atendre aquella nit també han declarat al judici. Diuen que no era un relat fingit i que estava en estat de xoc. Sumin a això l’informe mèdic que parla de les ferides que presentava a la zona genital. Cinc homes amb una dona empesa a entrar en un portal.

La por de denunciar

Als jutjats i fins i tot en alguns mitjans seriosos i de prestigi, aquests dies hem vist com s’han posat en dubte els testimonis de multitud de dones que s’han atrevit a parlar públicament de com van patir assetjament sexual fa anys. Hi ha qui, encara al segle XXI, dubta de la seva veracitat basant-se únicament en el temps que han trigat a denunciar-ho. Es diu por. I potser és més fàcil posar-se en la pell d’aquelles dones quan davant tens un grup d’homes que es fa dir 'La manada'.