Anàlisi

Ciutats intel·ligents, persones apoderades

La participació ciutadana del segle XXI implica l'ús de les tecnologies que la facilitin

2
Es llegeix en minuts
getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

Apodera les ciutats, apodera la ciutadania és el lema escollit en aquesta nova edició de l’Smart City Expo World Congress. El congrés està centrat aquest any en les estratègies per apoderar la ciutadania a través de la participació activa i el control sobre les decisions públiques. Una governabilitat basada en una nova relació entre els governs de les ciutats i les persones. La nova política urbana que avança cap a la governança cocreada amb la ciutadania, aprofitant l’evolució de les tecnologies.

Una mirada crítica al concepte de ciutats intel·ligents ha fet possible que la idea evolucioni. Ja no es tracta tant de com fer servir les tecnologies sinó de posar la ciutadania en l’epicentre de l’ús, de trobar solucions a través de la interacció en el triangle ciutadania - institucions - empreses, aprofitant les oportunitats que ofereixen les tecnologies per construir unes ciutats més amables i per abordar també els problemes complexos que, especialment, pateixen les grans urbs que protagonitzen el món actual.

«A les ciutats podem coproduir nous conceptes de la cosa pública», ha explicat Antoni Gutiérrez-Rubí en la presentació del seu llibre Smart citizen, celebrada a l’Àgora del congrés. Ha fet una aposta per les ciutats com l’àmbit de govern des del qual es produeix més innovació política i que permet aplicar més bé el model de governança amb participació ciutadana en la gestió de les solucions.

La participació ciutadana del segle XXI implica l’ús de les tecnologies que la facilitin, així com la transparència activa, amb publicació de dades públiques perquè aquesta participació sigui informada.

Les dades són la nova matèria primera en l’àmbit econòmic. I les dades obertes publicades per les institucions s’han convertit en un dels elements més disruptius que permeten les tecnologies, perquè són un nou recurs que, de forma democràtica, es troba a disposició de totes les persones. Amb les dades obertes s’estan generant projectes imprevisibles i impensables fa pocs anys.

Compartir la informació pública perquè pugui ser reutilitzada lliurement per la ciutadania està canviant les regles del joc de la gestió pública. Per exemple, tenim eines que ens permeten comparar els pressupostos del nostre ajuntament amb els de les ciutats veïnes tan sols amb dos clics. Per tant, podem reclamar ja no basant-nos en opinions o en sensacions, sinó a partir de dades (www.pressupostosmunicipals.transparenciacatalunya.cat)

Notícies relacionades

Compartir dades obre espais immensos de cogestió de serveis i amplia horitzons en la col·laboració publicoprivada. Són exemples d’això les millores en la gestió pública a partir d’estudis generats per tercers amb aquestes dades, les apps basades en dades públiques per millorar la qualitat de vida de la ciutadania o els nous negocis basats en aquestes dades.

El concepte smart implica solucions de proximitat, solucions participades, solucions que aprofiten el talent, solucions informades amb dades, solucions innovadores aprofitant les tecnologies... Ciutats intel·ligents també significa persones apoderades per la tecnologia i tecnologies destinades al benestar de les persones. 

Temes:

Smart city