Res és gratis

La venjança es va apoderar de la política molt abans de la irrupció de l'independentisme: 'Si tu no hi vas, ells tornen'

1
Es llegeix en minuts

La web 'Nada és gratis' va ser un dels millors observatoris dels inicis de la crisi quan va denunciar els excessos de la despesa pública i la pesant llosa que deixaven en forma de deute. Però l’enunciat serveix per a molts altres aspectes de la vida, també de la política. Ara ja ningú li reclama a Rajoy que faci una proposta per a Catalunya perquè la idea hegemònica en la política espanyola és que els catalans (sic) han de pagar pel que han fet els seus dirigents. Un principi que arrenca de la justícia, però que molt pròxim a la venjança i en nom seu s’emparen alguns boicots que, com va dir Josep Borrell, la majoria de les vegades no són res més que autogols en un món globalitzat. Més greu encara és que serveixin també per deixar en la impunitat agressions directament feixistes equiparades en alguns cenacles amb aquesta violència homeopàtica apareguda als informes de policies i fiscals sobre els assalts de l’1-O. 

Entre Espadaler i Colau

Tota la política s’impregna d’aquesta flaire venjativa. Rugeixen els lleons de l’esquerra ortodoxa contra Colau per passar comptes amb Collboni a propòsit del 155. Mentrestant, els últims mohicans de l’independentisme s’acarnissen amb l’alcaldessa justament per ser igual de crítica amb els últims dies del govern Puigdemont. Ull per ull, dent per dent. El nihilisme ignorant mira de riure’s a la cara dels manifestants independentistes amb una triple metàfora indesxifrable perquè confon les conviccions amb les credulitats, típic dels cínics. Tot per no dir el que pensa, que són uns abduïts, doctrina Maza. El més curiós és que fins i tot els més realistes es converteixen al pensament màgic. ¿Algú pensava en el socialisme que passar de proposar una reforma constitucional a aplaudir el 155 a l’estil Rajoy els sortiria gratis? ¿Es pot anar per la vida amb una espelma a Espadaler i una altra a Colau? L’independentisme és ara el vector que ho trenca tot, però no són els primers que volen treure avantatge de l’aïllament. «Si tu no hi vas, ells tornen» té copyright, com el té aquell cordó sanitari que es va firmar al Tinell. I tampoc va ser gratis. «Ells», violència homeopàtica.