Editorial

Menors víctimes de la violència masclista

Els fills es converteixen en les víctimes indefenses de traumàtiques relacions familiars que comporten maltractament a la dona i que poden desembocar en tragèdia

1
Es llegeix en minuts
tecnicomadrid24326169 women hold banners reading  be careful  machismo kills  duri

tecnicomadrid24326169 women hold banners reading be careful machismo kills duri

Tot apunta que l’assassinat diumenge d’una nena de 2 anys a mans del seu pare a la localitat valenciana d’Alzira és un nou i execrable cas de violència masclista. Seria el vuitè menor assassinat aquest any a mans del seu progenitor o de les parelles o exparelles de les seves mares, cosa que suposaria la xifra més alta des que està en marxa el registre d’aquest tipus de víctimes infantils. Fonts pròximes a la parella han donat per fet que el crim hauria sigut una forma de venjança de l’home amb la seva dona, a la qual les seves amistats havien recomanat en els últims mesos que trenqués la relació que mantenien. 

Estem de nou davant d’un trist fenomen que s’està repetint cada vegada amb més freqüència: l’agressor castiga la mare de la criatura allà on més dolor pot infligir-li, acabant amb la vida de la criatura. Els fills es converteixen així en les víctimes indefenses de traumàtiques relacions familiars que comporten maltractament a la dona i que poden desembocar en tragèdia. Viuen situacions que, en els casos extrems, els costa la vida però que moltes vegades suporten en silenci veient com la seva mare pateix l’agressió periòdica del maltractador que viu sota el mateix sostre. Les conseqüències psicològiques d’això poden ser molt greus i fins i tot incitar, ja d’adults, a repetir els cruels hàbits del progenitor. Els protocols contra la violència masclista han de posar el focus d’atenció, a més de sobre la dona maltractada, en els menors afectats. Són els més vulnerables.