Editorial

Presó eludible per a Forcadell

Les diferències de criteri de l'Audiència Nacional i del Suprem són un motiu per acumular les causes judicials

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40704107 president of the catalan parliament carme forcadell attends 171030123710

zentauroepp40704107 president of the catalan parliament carme forcadell attends 171030123710 / JOSEP LAGO

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de la Mesa de l’Assemblea catalana no correran la mateixa sort que gran part del Govern deposat. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar ahir a la nit presó eludible sota fiança de 150.000 euros contra Forcadell, i va deixar en llibertat Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó Ramona Barrufet amb l’obligació de pagar una fiança de 25.000 euros en set dies. Joan Josep Nuet va quedar en llibertat. Forcadell i la resta de la Mesa del Parlament són jutjats pel Tribunal Suprem (TS) donada la seva condició d’aforats, mentre que el cas dels exconsellers es jutja a l’Audiència Nacional. En els dos tribunals la fiscalia va demanar presó preventiva sense fiança, en la mateixa línia dura que ha abanderat el fiscal general, Jose Manuel Maza. 

No obstant, a diferència del seu col·lega de l’Audiència Nacional, el jutge del Suprem va evitar aquesta dura decisió. L’estratègia dels acusats també va ser diferent. En la seva declaració, Forcadell es va desmarcar dels deposats membres del Govern que compleixen presó preventiva pels mateixos càrrecs que ella. Així, va acatar la Constitució i l’aplicació de l’article 155, i va afirmar que la declaració d’independència del 27 d’octubre va ser «simbòlica», sense «validesa jurídica», unes declaracions que formen part d’una legítima estratègia de defensa, però que tenen un profund calat polític, en un moment en què el cessat president, Carles Puigdemont,  es nega a acatar el 155 i anuncia des de Brussel·les la creació d’«estructures d’Estat».

Els dispars criteris demostrats pels jutges de l’Audiència i del Suprem reforcen els motius per acumular les causes en un sol tribunal. De fet, mentre ahir el jutge Llarena prenia la seva decisió, la jutge Carmen Lamela a l’Audiència Nacional rebutjava el recurs dels exconsellers contra la seva decisió d’empresonar-los de forma preventiva. El cas és prou greu perquè els acusats siguin tractats amb un mateix criteri legal. La decisió del jutge també hauria de servir per fer callar els que dibuixen Espanya com un país sense separació de poders. El jutge Llarena ha pres una decisió contrària al criteri de la fiscalia i ha optat per unes mesures cautelars menys costoses que les de la jutge Lamela. En els dos casos, decisions independents del poder judicial.