L'exemple de Ripoll

La localitat gironina ha sabut evitar el risc d'islamofòbia després dels atemptats a Barcelona i Cambrils

1
Es llegeix en minuts
cmontanyes39790350 foto iconica170828183033

cmontanyes39790350 foto iconica170828183033 / JORDI COTRINA

Una de les conseqüències més temudes després dels atemptats de Barcelona i Cambrils era el possible increment de la islamofòbia, especialment a la població de Ripoll, d’on eren originaris els terroristes, reclutats per Abdelbaki Es Satty, que va ser imam de la mesquita. Saber que els joves islamistes eren veïns, coneguts o amics i que havien compartit la vida quotidiana, els jocs i l’escola amb la resta de ciutadans va suposar un impacte enorme per a aquesta localitat gironina. Els dies posteriors a la massacre, el centre d’atenció es va localitzar allà, amb múltiples proclames a favor de la convivència i de la necessitat de no criminalitzar un col·lectiu arrelat al poble.

El retorn als centres educatius va ser la pedra de toc de com es reaccionaria. Conscients d’això, l’ajuntament, les autoritats educatives, els mestres i els educadors socials van posar la màxima dedicació en l’intent de recobrar la normalitat.

Dos mesos després dels fets, com s’infereix del reportatge que publica aquest diari, la tasca portada a terme ha donat els seus fruits i ha evitat la hipòtesi d’un enfrontament entre comunitats. Ripoll s’ha convertit en un laboratori contra la islamofòbia. Més enllà del dolor i l’estupefacció del primer moment, amb la reflexió sobre la violència i amb l’educació per al civisme com a bandera, no només s’han estroncat les ferides sinó que s’han posat les bases per a un futur en pau.