La clau

Eleccions: empat a la vista

1
Es llegeix en minuts

Unes eleccions autonòmiques poden ser una via, potser la més assenyada, per oxigenar l’ambient polític a la recerca d’una sortida. Per tornar a repartir cartes. Ara bé, que ningú s’enganyi: unes eleccions no solucionaran el problema de fons. Sobretot si, com indica l’enquesta del GESOP que avui publiquem, els resultats no difereixen substancialment dels registrats en les eleccions del 27 de setembre de fa dos anys. Encara més, hi ha dades sorprenentment coincidents amb les d’aquella cita electoral.

Per exemple, el bloc format per JxSí i la CUP, impulsors del full de ruta independentista, compta en l’actual Parlament amb 72 escons (la majoria absoluta són 68) i va obtenir el 47,8% dels sufragis. Doncs bé, en el sondeig que avui presentem, ERC, el PDECat i la CUP obtindrien entre 70 i 73 escons, amb un percentatge del 47,9% dels vots. Un resultat pràcticament calcat al de fa dos anys. I en l’altre pol, el no independentista, hi hauria entre 61 i 65 seients (63 ara), amb el 47,8% dels vots.

Conclusió, el vot català està dividit en dos blocs pràcticament iguals quan es tracta del sí o el no a la secessió. Per tant, transferir a la ciutadania la responsabilitat de solucionar el conflicte és un exercici estèril. Són els representants polítics els que han d’operar democràticament en una realitat tan complexa com l’actual.

Vot de la por

Notícies relacionades

Pel que fa a la resta, l’enquesta del GESOP constata que els electors es mantenen ferms en les seves posicions malgrat successos polítics tan rellevants com la jornada de l’1 d’octubre (amb els episodis de violència policial inclosos) o el trasllat de domicili de més de mil empreses catalanes. El vot de la por, en un sentit o en un altre, no ha funcionat fins ara.

Els partits independentistes poden mantenir la seva majoria en escons, però saben que la dada que els seus votants no arriben a la meitat més un del cens és munició per a l’adversari. Això i l’entrada en un món polític nou amb la suspensió de l’autogovern indiquen que el president Puigdemont es resistirà a posar les urnes.