COMPTADORS DE MANIFESTACIONS

Números canten (no sempre)

Soc d'un gremi en què em van ensenyar a comptar els espectadors un per un i a no enganyar-me amb l'estat de la platea

1
Es llegeix en minuts

Per milions es compten els assistents a determinades manifestacions (¿Potser hauria d’escriure mobilitzacions? ¿O concentracions? Confesso que, últimament, estic una mica perdut en aquest tema). Per centenars de milers, els que assisteixen a les de signe contrari. Per milers, els que es concentren davant algun edifici públic. Per centenars, els firmants de manifestos. Per desenes, no més, els que decideixen, convoquen i sostenen la pancarta al capdavant de la desfilada. I entre tant ball de xifres, a penes es compta per unitats. Així ens va.

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

En un temps en què tot s’avalua en xifres, em sorprèn la perícia dels comptadors. A un costat i a l’altre, hi ha autèntics especialistes en encebament i desnodriment. Ja no és que, segons la dita, tot sigui segons el color del vidre amb què es mira; és que un està convençut que la mirada és estràbica, per no dir opaca, per no dir cega, per no dir pretesament desenfocada.

Escanyolidors de part

Dit sense embuts: un està convençut que els que donen les xifres ens prenen a tots per gilipolles (i que em disculpi aquell a qui molesti la paraula, però, donats els temps, em sembla molt més educada que idiota, estúpid, imbècil, tonto, burro i ximple). Com m’agradaria posar la suma dels meus estalvis en mans d’aquests experts a inflar quantitats, i el recompte dels meus leucòcits en les d’aquells escanyolidors de part. Però un pertany a un gremi en què li van ensenyar a comptar els espectadors un per un i a no enganyar-se amb l’estat de la platea. Un teatre ple és un teatre ple i un teatre buit un drama per a l’empresa. Des de l’1-O, les recaptacions dels teatres de Barcelona han caigut dràsticament. Amb molts espectacles iniciant la carrera, a principi de temporada, una sola setmana de pèrdues és un desastre. I aquí no s’hi val enredar amb xifres falses, aquí no s’hi val l’enganyifa ni els tripijocs, aquí es compta per dret: una entrada és una entrada, un espectador un espectador, una butaca una butaca i un euro un euro.

Notícies relacionades

    

I un drama, un drama.