TVE: abans la bandera que l'incendi

1
Es llegeix en minuts

Es cremava Galícia mentre a TVE-1 Carlos Herrera preguntava a l'audiència: «¿Quina emoció experimenta al veure la bandera d'Espanya?»; i ens oferia tres respostes: orgull, rebuig o indiferència. Va guanyar l'orgull pel 63%. Fins i tot em sembla poc tractant-se d'un missatge impulsat per TVE. Però aquest no és el tema. El tema és que Galícia es cremava amb 150 incendis, les imatges eren dantesques, la ciutat de Vigo estava pràcticament assetjada per les flames, Pontevedra i Ourense eren un infern, la gent abandonava casa seva a correcuita, esglaiada, núvols de fum irrespirable i dens accentuaven la tragèdia; i la gran televisió pública d'Espanya passava olímpicament de la catàstrofe i mantenia la programació inalterable amb l'estrena de ¿Cómo lo ves?, en què ens preguntaven amb grandiloqüència si ens emocionàvem veient la bandera espanyola. Manda güevos. O sigui, una altra vegada TVE-1 fent desistiment de la seva responsabilitat informativa -exactament com va passar el dia 1 d'octubre, i el dia 3- i desconnectant d'Espanya sencera amb una flagrant insensatesa. No es va acabar aquí la vergonya: a l'acabar el programa d'Herrera, que va durar dues hores, tampoc van anar a Galícia, on ja hi havia fins i tot morts: ens van posar una pel·lícula de l'oest (Valor de ley).

Notícies relacionades

En això de ¿Cómo lo ves?, Herrera va començar pregant que li deixessin agafar «una mica d'embranzida», perquè feia 20 anys que no feia tele. Es notava, efectivament. Escenogràficament, el programa semblava modern. Però la temàtica, el guió, el to, no. Una pregunta com: ¿què et molesta més, que orinin en públic, que escupin, o que no recullin l'excrement del gos?, acompanyada d'advertències d'Herrera del tipus: «Les noies podeu orinar de diverses maneres. ¿És elegant orinar amb les cames obertes?», van conformar un clima rupestre, un aire tronat, ranci, retrògrad. Tampoc va faltar la pregunta sobre què li dirà Puigdemont a Rajoy. Va guanyar: serà una resposta ambigua, amb el 75%. La guinda la va posar una senyora de Valdaracete, que a la pregunta ¿quina ciutat podria ser la capital d'Espanya en lloc de Madrid?, va contestar: «¡Barcelona! Si Barcelona fos la capital d'Espanya, Catalunya no es podria independitzar de cap manera».

¡Ahh! Aquest nou programa de TVE-1 sembla un capítol retro, un viatge al passat, un miratge caspós, d'El Ministerio del Tiempo.