Europa no entra a casa del veí

El Govern ha sabut internacionalitzar el procés independentista, però en els pròxims dies Puigdemont no podrà comptar amb el suport extern per respondre al burofax de Rajoy

1
Es llegeix en minuts
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, aixeca el braç de Rajoy en presència d’Angela Merkel i altres dirigents populars europeus.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, aixeca el braç de Rajoy en presència d’Angela Merkel i altres dirigents populars europeus. / AGUSTÍN CATALÁN

El termini que Mariano Rajoy ha donat a Carles Puigdemont per aclarir si Catalunya es manté en la legalitat espanyola expira dijous que ve. Aquest dia, els líders d’Europa es reuniran a Brussel·les al Consell Europeu per debatre sobre política migratòria, defensa, agenda digital i el brexit. En l’agenda formal no figura la crisi catalana ni les propostes de mediació que ha elevat el Govern. 

Les institucions europees són un club d’estats que mantenen com a tabú indestructible no colar-se a casa dels seus veïns sense ser-hi convidats. Així de clar ho va deixar Emmanuel Macron aquesta setmana quan va assegurar que mediar equivaldria a tractar en peu d’igualtat Puigdemont i Rajoy. Cosa que a la resta dels estats els genera esgarrifances, perquè els crea un precedent en la resolució de conflictes amb les seves pròpies regions. 

Notícies relacionades

Europa no vol convertir-se en l’àrbitre d’afers interns. Però hi ha dues qüestions que són considerades línies vermelles. La primera és la relativa a l’ús de la força en les càrregues policials de l’1-O. La imatge de cops de porra contra la població civil a les portes dels col·legis electorals va quedar plasmada en totes les portades de la premsa internacional i va disgustar profundament les institucions europees, que van dir: «Així, no». La segona té a veure amb l’activació de l’article 155 i la suspensió de l’autonomia, un camí desconegut, mai abans transitat en la democràcia espanyola i que si anés acompanyat de detencions d’alts dirigents catalans o de violència inquietaria en gran manera Europa. Aquests missatges s’han fet arribar per diverses vies a les autoritats espanyoles i tenen a veure amb el gir de distensió que ha escenificat Rajoy. El missatge inusual que va fer arribar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, a Puigdemont va anar en la direcció d’ajudar a rebaixar la tensió.

El Govern ha sabut internacionalitzar el procés independentista. Però Puigdemont no podrà comptar amb el suport internacional per respondre al burofax de Rajoy. La coalició de Junts pel Sí i la CUP haurà de resoldre quin pas fa en clau interna. Europa mantindrà la pressió, però la pilota és a la teulada de Puigdemont.