ANÀLISI

Rajoy té ara la iniciativa

El president del Govern espanyol ha sabut encaixar les pressions sense perdre del tot la cara davant el seu món i els que li demanaven duresa

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40501655 rajoy171011165455

zentauroepp40501655 rajoy171011165455

Malgrat les grans novetats que s’han produït aquest dimarts i aquest dimecres, encara pot passar qualsevol cosa. Des de la supressió de l’autonomia i una forta repressió contra els independentistes fins al fet que la revolta catalana emprengui vies més radicals. Passant per tota mena de derives imprevistes en una direcció i l’altra. El pitjor encara pot passar. Però la renúncia expressada per Puigdemont i els anuncis que ha fet Rajoy suggereixen que s’ha iniciat alguna cosa semblant a una desescalada de la tensió. I també que el president del Govern espanyol comença a tenir la situació sota control. Per primera vegada en molt de temps.

No hi ha dubte que forces poderoses han fet canviar d’actitud els màxims responsables de tots dos executius. Que la intervenció de subjectes no directament implicats en el contenciós ja s’ha produït. Amb la discreció amb què aquestes iniciatives acostumen a fer-se perquè siguin eficaces. I és segur que aquesta interlocució secreta seguirà sent un element crucial en l’escenari.

Diversos diaris europeus importants han expressat el seu convenciment, segurament recolzat en informacions precises, que poders polítics europeus, entre ells l’alemany, van actuar dimarts mateix a fi que Puigdemont afluixés la corda. I és lògic suposar que han fet el mateix perquè la resposta de Rajoy sigui tan continguda com ho ha sigut. No menys lògic és pensar que altes instàncies econòmiques han actuat en la mateixa direcció. Estrangeres, però també espanyoles. S’ha de suposar que els bancs catalans que han canviat la seva seu, provocant amb això efectes polítics extraordinaris, han fet valer el seu gest a prop de Rajoy incitant-lo a la moderació.

El president del Govern espanyol ha sabut trobar la manera d’encaixar aquestes pressions sense perdre del tot la cara davant el seu món i els que li han estat demanant duresa sense límits. Emplaçant Puigdemont a retratar-se, l’ha col·locat en una tessitura molt difícil. Ha traslladat els seus problemes a l’interior de l’independentisme. Li toca a aquest decidir per on sortir-ne.

Rajoy es pot esperar ara, almenys durant uns quants dies. S’equivoquen els que diuen que ha iniciat el procediment de l’article 155. El primer pas procedimental és un requeriment, no una pregunta, que és el que el president del Govern ha formulat a Puigdemont. Sense afegir-hi ni una sola amenaça ni cap anunci de mesures.

Notícies relacionades

Les accions de Madrid dependran de la resposta que doni la Generalitat. A part que ja se sap com poden arribar a ser de polisèmiques les respostes, Rajoy ha guanyat temps. Però també iniciativa política. Segurament perquè sap que té capacitat per tenir sota control els seus, per evitar sortides de to. Contràriament, no hauria fet aquest pas, que deu haver decebut no pocs dels més ardents.

No es poden fer previsions de com s’imposarà la tornada de Catalunya a la legalitat constitucional. La tasca és ingent i segurament ni Rajoy ho sap del tot. Però una cosa és clara: l’independentisme ja no té la veu cantant.