Editorial

Un petit pas endavant de l'Aràbia Saudita

Darrere d'aquest anunci s'endevina la mà del jove príncep hereu, Mohammad bin Salman, disposat a modernitzar el país, tot i que encara li queda molt de recorregut per aconseguir-ho

1
Es llegeix en minuts
mbenach40307615 a saudi woman walks near car down a street in the saudi capi170927164313

mbenach40307615 a saudi woman walks near car down a street in the saudi capi170927164313 / FAYEZ NURELDINE

Que en ple segle XXI hi hagués un país al món que prohibís conduir a les dones era un insult i una vergonya majúscula. L’intransigent, purità i misogin regne de l’Aràbia Saudita acaba de corregir el disbarat i les saudites es podran posar al volant, però no serà abans del juny de l’any que ve. En una societat regida pels principis d’un islam ultrarigorista, en què regna la segregació sexual i on les dones estan totalment sotmeses a la voluntat dels homes, l’anunci representa un pas enorme perquè el fet de poder conduir un vehicle implica llibertat de moviment, una cosa que els ha sigut sostreta des de tota la vida. Queda per veure quina serà la reacció de la societat i concretament què passarà en el si de les famílies, tenint en compte que les saudites segueixen sense ser ciutadanes de ple dret encara que, per exemple, la meitat dels estudiants universitaris siguin dones, tot i que després la seva presència en el món del treball és molt inferior.

En un moment en què el regne saudita ha estat en el primer pla de l’actualitat amb actuacions que encara l’han desprestigiat més, com són la seva desgraciada intervenció militar al Iemen o el boicot orquestrat per Riad contra Qatar, la mesura anunciada ara també té l’efecte de millorar la imatge a ulls del món. Darrere d’aquest anunci s’endevina la mà del jove príncep hereu Mohammad bin Salman, disposat a modernitzar el país tot i que li queda encara molt recorregut per aconseguir-ho.