Xarxes i intimitat

'Dear ciberlover', Tinder t'està espiant

L'algoritme et té localitzat. Sap des de quin número et connectes, coneix la IP més utilitzada i pot relacionar-la amb el teu domicili

1
Es llegeix en minuts
icoy38218508 tinder170429165619

icoy38218508 tinder170429165619 / DANNY CAMINAL

Judith Duportail va començar a utilitzar Tinder el 2014. Recentment va requerir a Tinder que li subministrés totes les dades privades que disposava sobre ella. No va ser una tasca fàcil. Va fer falta que un jurista especialitzat en drets humans presentés una reclamació a Match Group, propietària de Tinder i d’altres aplicacions de cites, que finalment les va entregar, aclarint que ho feien de forma voluntària i que no hi estaven obligats. La companyia disposava de ¡800 pàgines! de converses de la Judith, a més a més d’accés als seus perfils de Facebook i Instagram. Tinder sabia quantes hores al dia estava la Judith connectada a l’app, des d’on es connectava, el percentatge d’homes blancs, asiàtics i negres amb els quals havia interactuat, quines paraules utilitzava més sovint. Coneixia els seus gustos en matèria de cine, música i gastronomia. I, per descomptat, les seves preferències sexuals. 

Notícies relacionades

Tinder ven aquestes dades a altres companyies. No s’utilitzen només perquè a la Judith li arribin certs anuncis al seu telèfon i ordinador. També d’aquestes dades dependrà quines ofertes de treball li arribin des de Linkedin. O quant haurà de pagar per l’assegurança del seu cotxe (si Tinder descobreix que va de copes sovint, pagarà més). Ningú havia enganyat la Judith. Quan va clicar ok a «accepto les condicions» se suposava que havia llegit la frase: «L’usuari accepta que no podem garantir l’absoluta seguretat de les seves dades, informació personal i comunicacions».

Bé, pensa el lector: m’hi connecto amb un nom fals. ¡Error! L’algoritme et té localitzat. Sap des de quin número et connectes, coneix la IP més utilitzada i pot relacionar-la amb el teu domicili. El danès Emil Kirkegaard va publicar un estudi on relacionava creences religioses i intel·ligència, basat en un algoritme que havia analitzat dades de 40.000 perfils. ¿Qui li va vendre les dades?: Match Group. Comparem Tinder amb un bar per lligar, però hauríem de comparar-lo en realitat amb un bar on estàs sent gravat i motoritzat així que arribes. Potser, estimat lector o lectora, ara et ve de gust tornar a lligar en bars.