El conquistador que va canviar de bàndol

1
Es llegeix en minuts

El 'Ministerio del Tiempo' (TVE-1) fa una vida ranquejant. Ni s'enfonsa estrepitosament ni flota amb facilitat. Però de tant en tant ens ofereix cops interessants. Aquesta setmana van viatjar a 1516, a Yucatán, i ens van recrear l'apassionant trajectòria de Gonzalo Guerrero. Va ser un soldat nascut a Palos de la Frontera que es va unir a les tropes espanyoles per envair i conquistar tot el que avui és el sud-est mexicà. Però veient el desgavell que ells, com a invasors, produïen, va acabar canviant l'armadura per un tapanaps i es va passar al bàndol dels maies. Es va casar amb la princesa Zazil de la zona de Chetumal. Va tenir diversos fills. Li van atorgar el rang de cap de tribu, crec que a Cozumel. Les tropes imperials van acabar executant-lo amb una fletxa de ballesta, i el van rematar amb un tret d'arcabús. Des d'un punt de vista d'espectacle televisiu, la història que recrea aquest capítol, sobretot les batalles, els va sortir una mica raquítica i escanyolida. Molts primers plans perquè el quadro que van dibuixar no resistia un pla general. O sigui, escàs personal contractat. Però la figura de Guerrero va quedar bastant ben sintetitzada. Avui a Mèxic, en ciutats com Mérida o Akumal, se'l recorda amb estàtues. L'anomenen 'El pare del mestissatge'. En els exèrcits d'Hernán Cortés i Pedro Alvarado, i en llibres d'història de no fa gaires anys, l'anomenaven 'El renegat'. No fa falta fer un gran esforç intel·lectual per advertir que el cas de Gonzalo Guerrero és d'una notable actualitat. Em refereixo a la mirada televisiva. Fent el viatge en el temps al revés, i traslladant aquest personatge a l'actual 2017, segons quina cadena, quin objectiu de càmera, quina al·locució sintonitzéssim, seria considerat per uns, un heroi del mestissatge; per uns altres, un traïdor renegat. O sigui, igual que fa 501 anys. ¡Ahh! Hem progressat una barbaritat.

UNA SERP VISITA ARGUIÑANO .- Aquest dimarts, Karlos Arguiñano va començar el seu programa de cuina (Antena 3 TV) molt espantat. Ens va explicar: «He trobat una serp a casa meva. Feia més d'un metre de llarg. He estat mitja hora pensant com reaccionar. Al final he fet el que havia de fer». Home, coneixent l'habilitat culinària d'aquest xef, no descarto la sopa de serp amb un toc de julivert i cigrons.