Desconstrucció del croissant

1
Es llegeix en minuts

Si Ferran Adrià ha vist l'entrevista de Jordi Évole al president Carles Puigdemont (La Sexta), segurament deu haver disfrutat. Ha sigut una feina minuciosa, amb vídeos i dades, desconstruint el croissant. Al·ludeixo a aquest exquisit producte de la pastisseria tradicional perquè va ser precisament Puigdemont qui s'hi va referir quan va advertir que la singular tècnica parlamentària que s'ha seguit per aprovar el referèndum és similar a les diferents maneres que hi ha de fabricar un croissant. O sigui, cada pastisser té el seu mètode particular. Davant aquesta apassionant al·lusió a l'alta rebosteria, Évole va anar col·locant llavors vídeos i dades sobre l'obrador, i va preparar una massa per fornejar-la. Li va posar les declaracions del consellerJordi Turull denominant súbdits els que diuen que aquest referèndum no els agrada; les de Carme Forcadell, quan era presidenta de l'ANC, dient que els votants catalans de Ciutadans i del PPC no formen part del poble català. També li va ensenyar a l'iPad els Mossos, el maig del 2014, retirant les urnes d'un referèndum ciutadà sobre el pagament del deute i la sobirania energètica; va continuar recordantli que el juliol del 2014, en sessió del Parlament, ell va votar (amb el seu partit, llavors CiU) contra el referèndum d'autodeterminació del Kurdistan, i també contra el del poble sah­rauí. I va acabar donant un cop de forn definitiu a aquesta massa, preguntant: «Si fins i tot per escollir, o canviar, els càrrecs directius de TV-3 es necessita el vot de 90 diputats, ¿com és possible que per aprovar una llei que ens pot portar a la independència, amb 73 n'hi hagi prou?». ¡Ah! Jo crec que en aquell moment la desconstrucció del croissant va ser un fet consumat.

Notícies relacionades

S'ha d'advertir que mentre preparava la massa, amb els vídeos, els recordatoris i les dades que abans he assenyalat, Évole va comentar: «Tot això ha succeït. És real. Però a Catalunya a penes s'ha vist. Només es veuen les barbaritats que diuen fora». ¡Ah! Potser va ser un souvenir dedicat a TV-3. Molt encertat.

Del president Puigdemont voldria ressaltar un avís que alguns troglodites del Govern central pretenen que passi inadvertit o ignorat. Quan va assenyalar que està obert a un diàleg sobre un referèndum, on ni la data, ni la pregunta, ni la participació serien cap obstacle. Que en prenguin nota els sapastres monclovites obcecats.