Al contraatac

Vostès que poden, dialoguin

¿Com pot reaccionar el Govern central el dia que es proclami la independència de forma unilateral?

2
Es llegeix en minuts

«Això s’acabarà malament». Aquesta frase es repeteix massa aquests dies a Catalunya. Te la diu el veí, la companya de l’oficina, el quiosquer. És una conclusió a la qual ha arribat massa gent. I el que sorprèn és que cap dels nostres governants hi faci res per evitar-ho. Bé, sí que hi fan. El Govern de Rajoy ha aconseguit aquesta setmana el que l’independentisme intentava aconseguir (i no aconseguia) des de les eleccions del 27-S: eixamplar la base. Rajoy ha dit tantes vegades que no hi haurà referèndum que ara no li queda més remei que recórrer a qualsevol mètode per impedir-ho. I ha triat el pitjor. I encara li queda una setmana. Quina por. Potser aconsegueixen impedir aquest referèndum, però si pensen que així acabaran amb les ganes de votar de centenars de milers de catalans, demostren dues coses: o que no en tenen ni idea de com és Catalunya, o que no vol solucionar el conflicte (o totes dues a la vegada). 

Llegint la premsa estrangera, fa la sensació que a Europa també conclouen que això no se soluciona si no és votant. I no és que diguin que la forma de fer-ho sigui l’1-O, que crec que té carències evidents, però coincideixen que s’haurà de trobar una manera perquè celebrem el referèndum: pactat, amb campanya electoral a favor del 'sí' i del 'no', amb debats i tot el que calgui perquè els ciutadans prenguin una decisió tan transcendent. 

Diumenge, es pugui o no votar, està garantida una mobilització sense precedents. A totes les ciutats i pobles catalans sortiran en massa ciutadans amb la seva papereta, encara que no la puguin dipositar enlloc. 

Ni un pas enrere

Notícies relacionades

¿I des del Govern de la Generalitat, què hi diuen? Doncs vaig estar parlant amb Puigdemont i, la veritat, no em va tranquil·litzar. El president ha assegurat tantes vegades que l’1-O es farà, que ara està totalment decidit a no fer ni un pas enrere. I tant li fa saber que farà un referèndum amb mancances. Perquè ho sap. Diu que per poc que es voti (fins i tot parla del 15%), ell donarà per vinculant el resultat. I com diu la llei del referèndum, el Parlament proclamarà la independència al cap de 48 hores dels resultats oficials, encara que aquella nit cadascú  interpretarà el que li donarà la gana. El temps ho dirà. El que inquieta molta gent és que si el Govern ha reaccionat com ho ha fet aquesta setmana sense ni tan sols haver votat, ¿com ho farà després d’una hipotètica declaració unilateral d’independència? 

Arribats aquí només em queda recórrer a la frase que va fer cèlebre Gemma Nierga en la manifestació de condemna per l’assassinat d’Ernest Lluch a mans d’ETA. No estic ni de bon tros comparant situacions, però crec que la frase de Nierga la podríem tornar a pronunciar dirigint-nos als nostres governants: «Vostès que poden, dialoguin».