OPINIÓ

El Barça i el referèndum

1
Es llegeix en minuts
decenas-aficionados-azulgranas-exhiben-sus-estelades-camp-nou-durante-final-copa-rey-entre-athletic-barcelona-pasado-junio-1434976081846

decenas-aficionados-azulgranas-exhiben-sus-estelades-camp-nou-durante-final-copa-rey-entre-athletic-barcelona-pasado-junio-1434976081846

El FC Barcelona va emetre ahir un comunicat, a primera vista ambigu en el redactat però ferm en la intenció, en què es defensaven conceptes tan universals i alhora arrelats en la història del club com la democràcia i la llibertat d’expressió. També va atendre amb fidelitat l’essència catalanista de l’entitat al posar-se un altre cop al costat del dret a decidir. 

És la posició en què s’ha sentit còmoda fins ara la directiva de Josep Maria Bartomeu. Pacte pel Referèndum, sí; independència unilateral, aquí no hi entra. Considera que aquesta és la postura que respon a la pluralitat de la massa social blaugrana. 

L’operació empresa ahir contra les dependències de la Generalitat ha esperonat diferents institucions de Catalunya a sortir a la palestra amb paraules de condemna, que no en defensa de l’independentisme. És el que va fer el Barça. El silenci en les actuals circumstàncies d’indignació social i rebel·lió als carrers hauria resultat tan inacceptable com inapropiat hauria sigut un posicionament explícit de reivindicació de la secessió. 

Notícies relacionades

És un redactat filat evidentment de forma molt prima, forjat de forma transversal entre diferents departaments del club i aprovat finalment pel president. Se sobreentén el disgust per la sobreactuació dels aparells de l’Estat, però no aliena aquells barcelonistes menys còmplices amb el nacionalisme polític.

La directiva, d’aquesta forma, resisteix les invitacions continuades a sumar-se al secessionisme militant del minut 17, malgrat que en el si de la junta directiva guanyarien possiblement els partidaris del sí en cas de comptabilitzar-se les seves paperetes en un referèndum. A la vegada, s’activa al costat de la seva massa social, en un 90% ubicada a Catalunya, no es queda quieta, i evidencia el seu compromís catalanista, no sempre reconegut. Potser en un futur necessitarà anar més enllà. Ves a saber. El que succeirà a Catalunya és més imprevisible que la política de fitxatges del club.