Empresaris davant l'1-O

En privat lamenten la desobediència de Junts pel sí i la CUP i amb la mateixa virulència critiquen l'Executiu de Mariano Rajoy per haver-se tancat al diàleg

1
Es llegeix en minuts
jrico33564250 gra291  forallac  girona   16 04 2016   la ministr160416194419

jrico33564250 gra291 forallac girona 16 04 2016 la ministr160416194419 / Robin Townsend

Dir que els empresaris són profundament apolítics i neutrals resulta tan absurd com afirmar que les polítiques econòmiques que apliquen els Governs no són mai ideològiques. És clar que determinades polítiques econòmiques responen a una determinada concepció de la societat. De la mateixa manera, les empreses tampoc viuen al marge de la política ni del poder. Això afecta especialment les grans companyies de l’Ibex 35 que operen en sectors fortament regulats com el bancari o l’energètic. Però no s’escapen d’això tampoc les petites i mitjanes empreses que suposen més del 90% del teixit empresarial espanyol.

Però si bé és cert que els empresaris sempre han sentit com a legítima la seva tasca de 'lobby' davant les administracions, ja sigui europea, estatal o autonòmica, sempre s’han intentat mantenir neutrals en referència a altres assumptes espinosos i, molt especialment, en el procés independentista. Els empresaris callen en públic perquè saben que entre els seus treballadors, clients i proveïdors hi ha sensibilitats molt diferents i perquè, tret de comptades excepcions, no volen ser identificats amb banderes de cap color. Entenen que la seva feina és generar negoci i llocs de treball. Però que guardin silenci no vol dir que no estiguin profundament preocupats pel xoc de trens entre el Govern català i l’Estat.

Notícies relacionades

En les últimes hores CEOE, Cecot i Pimec han fet una crida a respectar la legalitat vigent. Són només dos exemples, però n’hi haurà més. En privat lamenten la desobediència de Junts pel Sí i la CUP i amb la mateixa virulència critiquen l’Executiu de Mariano Rajoy per haver-se tancat al diàleg. Aquest dissabte està previst que es reuneixin en una masia del Baix Empordà més de 350 empresaris juntament amb una alta representació política del Govern espanyol i de la Generalitat de Catalunya. 

Luis Conde, president de la fundació Paideia i de la firma Seeliger & Conde, fa anys que convida a menjar senglar a la seva finca de Fonteta amb l’ànim d’estendre ponts de diàleg. Aquest any els comensals hi aniran conscients que els ponts s’han dinamitat. Però que caldrà recompondre’ls passat l’1-O.