EDITORIAL

Els huracans i el canvi climàtic

És una evidència científica que la gravetat i dimensions dels huracans estan lligades avui al canvi climàtic, tot i la postura de negacionistes com Donald Trump

1
Es llegeix en minuts
fcasals40040197 topshot   rough surf churned up buy the approaching hurrican170910132110

fcasals40040197 topshot rough surf churned up buy the approaching hurrican170910132110 / GASTON DE CARDENAS

En molt poc temps dos huracans han sembrat de destrucció la zona del Carib i del sud-est dels Estats Units. Primer va ser el 'Harvey' i ara l''Irma'. Tot ha passat aquest mateix mes, amb menys de dues setmanes de diferència. Texas i ara Florida són els dos estats de la primera potència mundial que s’han vist afectats. D’allà ens arriben imatges d’inundacions i de vents huracanats que arrosseguen arbres i vivendes. D’alguna manera remeten al terrible efecte del 'Katrina' a Nova Orleans el 2005. Mentre que els Estats Units estan en condicions de temperar les conseqüències dels huracans, en la mesura del possible, són sempre molt més greus quan afecten zones més vulnerables i pobres. És el cas de les illes caribenyes, i no només de les més petites, també de la República DominicanaHaití i la mateixa Cuba, un país preparat per la seva política de protecció civil i de prevenció de desastres.

La prevenció es revela capital per intentar pal·liar uns desastres que es continuaran produint. Però avui és també una evidència científica que la seva gravetat i dimensions estan lligades al canvi climàtic. Les ments obtuses dels negacionistes han trobat, per desgràcia, un aliat en Donald Trump, que no va dubtar gens després de la seva elecció a retirar els EUA de l’acord de París. Aquell va ser un pas endavant per combatre l’escalfament global. Aquest pas haurà d’anar acompanyat de mesures urgents, perquè el temps s’esgota. Amb Trump o sense ell.