¿Una 'legalitat' que durarà 48 hores?

1
Es llegeix en minuts
Debat de catedràtics a TV-3.

Debat de catedràtics a TV-3.

Una altra jornada ideal per practicar el sa esport dels informatius comparats. Em refereixo a les dues cadenes públiques que tots sufraguem. A TVE-1, les cares dels presentadors eren serioses. No els vaig veure vestits de dol, però si haguessin aparegut de negre rigorós no m'hauria estranyat. Dos rètols inserits en pantalla asseguraven: «Desafiament a la llei», i també «Aproven la llei del referèndum il·legal». I les al·locucions dels conductors ressaltaven de manera especial: «Els mateixos lletrats del Parlament i del Consell de Garanties català consideren que no s'està respectant la llei».

Notícies relacionades

A TV-3, el clima era tot al contrari. Una alegria fantàstica s'apreciava en les cares dels presentadors de la casa. Somreien contínuament. Era com una explosió de felicitat indissimulable. Malgrat haver cobert una jornada maratoniana, al peu del canó des de les 8 del matí de dimecres fins a les 2 de la matinada de dijous, malgrat aquesta esgotadora tasca, virtuosa i encomiable, transpiraven entusiasme. Els embolcallava una excitació radiant. A mi em van recordar aquells nens bons que s'han portat bé i han obeït molt durant l'any, i que la nit dels Reis Mags s'aixequen a les 2 de la matinada i s'acosten en pijama al saló a veure si els han portat el regal pel qual tant sospiraven; malgrat anar somnolents i cansats, la seva eufòria és extraordinària. En una jornada en què es van repetir molt les paraules legalitat i nova legalitat, s'ha de destacar el debat que ens va brindar el presentador Carles Prats convocant en una zona del Parlament els catedràtics de Dret Xavier Arbós i Josep Maria Vilajosana i al de Ciències Polítiques Ferran Requejo. El doctor Arbós va fer una advertència meditable: «Aquest procés probablement tindrà 48 hores de legalitat. Quan es reuneixi el Tribunal Constitucional, tot això s'anul·larà /... / No passarà a la Història que això va ser legal».

I en aquest dia tan extraordinari, assenyalem que una vegada votat el referèndum, i ses senyories alegrement escampaven, el conseller Josep Rull, sol com un mussol, va pujar a l'estrada a abordar la segona ordre del dia, el projecte de llei sobre vehicles de transport de fins a nou places. ¡Ah! És un tema fonamental per al conflicte que viu el taxi i els seus usuaris. Em sembla que no el va escoltar absolutament ­ningú.