EDITORIAL

Reformar i recuperar la Rambla

De l'èxit de la proposta de reforma depèn que tornem a passar i a passejar per ella amb orgull ciutadà, reconvertida en un espai cívic i amable

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39950678 barcelona 03 09 2017 barcelona la brigada mobil de los mosso170905164457

zentauroepp39950678 barcelona 03 09 2017 barcelona la brigada mobil de los mosso170905164457 / RICARD CUGAT

Abans dels tristos successos del 17 d’agost, el consistori presidit per Ada Colau ja tenia sobre la taula la idea de reformar la Rambla a través d’un concurs d’idees per tornar-la als barcelonins. La degradació contínua de l’entorn, la proliferació de pisos de lloguer per a visitants a Ciutat Vella, l’elevada pressió turística i, com a dada més recent, l’emergència del tràfic de droga, han convertit el passeig més emblemàtic de Barcelona en una zona que els barcelonins defugen. Sent el cor de la ciutat, els veïns de la capital catalana viuen d’esquena a la Rambla o l’eviten. L’atac terrorista i l’emotiva reacció de la població han revifat l’amor per aquesta històrica artèria, que ha sigut protagonista indiscutible dels vaivens de la ciutat, des del món de l’espectacle fins a les reivindicacions polítiques i socials, des de l’alegria cantada per Sagarra o Lorca fins a les tragèdies que l’han castigat. 

El projecte que portarà a terme l’obra és de l’equip km-ZERO, format per 15 professionals, «pròxims», segons l’ajuntament, «a la dinàmica veïnal», la que ara es vol recuperar. Entre ells, l’arquitecta Itziar González, que ja va liderar, a partir de l’any 2007 i en la seva condició de regidora del districte, accions contra la corrupció i una reflexió contundent sobre el futur de la Rambla. De l’èxit de la proposta depèn que hi tornem a passar i a passejar amb orgull ciutadà, reconvertida en un espai cívic i amable per a tothom.