tu i jo som tres

La incòmoda notícia vista per la tele

1
Es llegeix en minuts

Vegem avui el paisatge,  estrictament televisiu, sobre la incòmoda notícia que aquest diari ha publicat de l’avís de possible atemptat a la Rambla que van enviar els serveis d’intel·ligència nord-americans al maig. Després de la compareixença pública del conseller d’Interior, i del major, el dijous dia 31, els informatius de les principals cadenes d’àmbit estatal van obrir així els seus noticiaris:

TVE-1, 'Telediario'.– «Un document dels serveis d’intel·ligència dels EUA va advertir que la Rambla era un objectiu terrorista durant l’estiu. La Generalitat admet que va rebre l’avís, però no hi va donar credibilitat».

'A-3 TV Noticias'.– «La CIA va avisar dels atemptats. Els Mossos no hi van donar credibilitat».

'Tele 5 Informativos'.– «Els Mossos d’Esquadra avui admeten que els serveis d’intel·ligència nord-americans van informar sobre un possible atemptat terrorista a la Rambla, però puntualitzen que la informació era poc creïble i que no provenia de la CIA».

'La Sexta Noticias'.– «La Sexta té el text íntegre de l’avís nord-americà que es va enviar als Mossos. Un comandament de la Policia Nacional i un altre dels Mossos van parlar d’aquest avís».

'Cuatro Noticias'.– «La Generalitat i els Mossos avui admeten que els serveis d’intel·ligència nord-americans van informar d’un possible atemptat terrorista a Barcelona, però no hi van donar credibilitat».

Notícies relacionades

TV-3, 'TN vespre'.– «El Govern qualifica de muntatge la suposada alerta de la CIA que avui ha publicat EL PERIÓDICO /.../ EL PERIÓDICO publica una comunicació que atribueix als serveis d’intel·ligència dels Estats Units, en la qual s’adverteix de perill d’atemptat a la Rambla de Barcelona, i assegura que la policia catalana la va rebre fa tres mesos. El conseller d’Interior i el major dels Mossos neguen haver rebut cap comunicació dels EUA i sospiten que és un muntatge».

Aquest era el paisatge informatiu a la televisió. No és cap novetat que TV-3 aparqui el periodisme i es transfomi en portaveu del Govern, dissimulant el que ara ja s’admet: que, en efecte, l’avís dels EUA va arribar al maig. Aquí el que ressalta és que cadenes tan allunyades com A-3 i T-5 o TVE-1 i La Sexta hagin coincidit, exactament, en la informació sobre aquesta notícia. No sé si també se’ls haurà de liquidar.