ANÀLISI

Kim Jong-un, vèncer o morir

El president de Corea del Nord ha elevat la seva aposta i subestima potser l'advertència del jugador del davant que no li costa gaire disparar

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39851148 a teleconference is held at hokkaido government in sapporo  170829165757

zentauroepp39851148 a teleconference is held at hokkaido government in sapporo 170829165757 / Masanori Takei

En plenes maniobres militars entre Corea del Sud i els Estats Units, Kim Jong-un ha deixat clar als seus súbdits que no s'acovardeix i que és fals el que ha dit Donald Trump que les últimes sancions econòmiques dictades per les Nacions Unides amb el suport total de la Xina li han doblegat el braç. El llançament d'un míssil Hwasong-12, d'abast mitjà, per sobre del Japó revela la insistència del règim de Pyongyang en l'argument que si s'asseu a la taula de negociacions no serà perquè hagi adoptat el "cert nivell de moderació" que li va atribuir la setmana passada el secretari d'Estat Rex Tillerson, sinó perquè els Estats Units i els seus aliats arribin a la conclusió que l'amenaça nord-coreana és real.

Kim Jong-un ha elevat la seva aposta i només juga a vèncer o morir. Després de veure com va pagar Muammar al-Gaddafi la seva submissió als EUA, no hi haurà promeses ni ajuda suficient al món per fer-li entregar el seu arsenal nuclear sense haver aconseguit abans els objectius que es proposa. A saber, la firma d'un tractat de pau entre Washington i Pyongyang que posi fi oficialment a la guerra de Corea (1950-1953) i a la sospita que els EUA volen envair el nord de la península per reunificar-la sota un “govern titella”.

La màxima del dirigent nord-coreà és, que si l'única sortida és la mort, millor morir matant. Per això des que va pujar al poder el 2011, després de la mort de Kim Jong-il, la seva obsessió per rearmar-se ha superat amb escreix la del seu pare i la del seu avi i fundador de la República Popular Democràtica de Corea, Kim Il-sung.

El règim en un altre temps hermètic presenta fissures que intenta tapar amb més repressió

L'astut dictador tensa la corda fins que dona signes de ruptura, potser menyspreant l'advertència del jugador del davant sobre que no li costa gaire disparar. Després de l'anterior assaig d'un míssil balístic intercontinental, que Trump va prometre respondre amb “una fúria i foc mai vistos en el món”, Kim va amenaçar amb llançar quatre Kwasong-12 sobre l'illa de Guam, que alberga una important base aèria nord-americana. No només no ho va fer, sinó que ara ha provat el míssil llançant-lo cap a l'est, sobrevolant el Japó. Aquesta direcció era l'única que li quedava si volia evitar el sud, on es troba Guam, per no crear alarma als EUA; l'oest, que ocupa la Xina, i el nord, on hi ha Rússia.

Des dels voltants de Pyongyang

Notícies relacionades

Potser el missatge més terrorífic d'aquest últim llançament és que es va fer des dels voltants de Pyongyang, fet que revelaria la disposició del règim a utilitzar la població com a escut humà o a disparar contra el cor de ciutats pròximes on els EUA tenen bases militars, ja siguin japoneses, com Tòquio o Hiroshima, o sud-coreanes, com Seül. A més, Corea del nord compta amb 15.000 canons apuntant al sud i en qüestió de segons pot acabar amb milions de vides.

La situació de Kim Jong-un és cada dia més delicada. El règim en un altre temps hermètic presenta fissures que intenta tapar amb més repressió, però entre la població comença a filtrar-se en mòbils, USB i DVD clandestins l'abisme que la separa del nivell de vida del Sud. Encara que de moment no s'aprecia risc d'un aixecament, Kim no pot seguir maltractant el seu poble indefinidament.