Certeses

Prefereixo viure amb una certa incertesa que caure en qualsevol forma de fanatisme, religiós, ideològic, polític o moral

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39740245 reyes170819192134

zentauroepp39740245 reyes170819192134 / JORDI COTRINA

Diàriament em vacuno contra les meves pròpies certeses. Les preguntes m'enriqueixen. Encara que són font d'incertesa, ho són més de coneixement. Em pregunto sobre la realitat, sobre l'experiència, sobre les dades però també sobre els valors. Els que m'envolten més íntimament em modelen perquè em qüestionen: la parella, els fills, els amics, els companys de treball i ara també els lectors m'han fet canviar algunes de les meves certeses. M'enriqueixen.

La certesa absoluta condueix en el seu grau més intens al fanatisme. A estavellar una furgoneta contra centenars de persones a la Torre de Londres o a la Rambla de Barcelona. Però la certesa també destorba la convivència. Els superbiosos deixen de parlar als que els qüestionen les seves certeses, al carrer o a les xarxes. Deixen de llegir allò que els remou els seus esquemes. Els covards dicten sentència sense escoltar les raons dels acusats. Els atrevits desafien els dissidents a la mínima oportunitat, quan els presumeixen febles. 

Notícies relacionades

El dubte enriqueix. La vida és grisa encara que els relats hagin de ser en blanc i negre. De manera que seguiré escrivint i dialogant als papers i a les xarxes. La certesa d'alguns no em dissuadirà de seguir dubtant, aprenent. I mai se m'acudirà desitjar als que no pensen com jo que se'n vagin a l'atur, o que siguin silenciats, censurats o bloquejats. No tindran la meva certesa absoluta. No seré un fanàtic.

La immediatesa és avui el gran repte de la informació. Afavoreix la difusió de testimonis en temps real, habitualment reflectits en documents audiovisuals. El treball periodístic ara no comença a les fonts oficials sinó en les espontànies. La verificació és avui el fonament del periodisme. S'ha de verificar el que han publicat els usuaris a les xarxes. Sense que sembli que hi ha intents d'ocultació o manipulació. Però també l'opinió està sotmesa als dictats de la immediatesa. Núvols d'idees circulen a velocitat digital fins a convertir-se en certeses absolutes, sense admetre preguntes, plenes de fanatisme contra "l'altre" o sigui contra tots nosaltres.