La clau

Encegats per l'eclipsi

No han faltat exemples de ceguesa social des de començament d'estiu

1
Es llegeix en minuts
Un quiosquer a la Rambla posa un llaç negre en record de les víctimes.

Un quiosquer a la Rambla posa un llaç negre en record de les víctimes.

Demà passat a la tarda, es produirà un fenomen que no es donava des de fa gairebé un segle. Tot un continent, en aquest cas Amèrica, podrà presenciar un eclipsi total de Sol. L’esdeveniment ha provocat la mobilització de mi­lions de turistes (els 'viatgers de l’eclipsi'), això sense comptar que l’ocultació de l’astre podrà ser presenciada en directe per una població de 200 milions de persones.

La hipnosi col·lectiva està en aquest cas justificada, encara que només sigui per la infreqüència d’un eclipsi total de Sol. No obstant, molts altres ens quedem embadalits per altres focs follets, que ens impedeixen veure, jutjar i comprendre el que està passant. Els 'viatgers de l’eclipsi' saben almenys que s’han de protegir els ulls si volen mirar el fenomen. La resta ens quedem embadalits mirant sense protecció les guspires i no podem veure la devastadora foguera d’on surten. I la veritat és que no han faltat exemples d’aquesta ceguesa social des de començament d’estiu.

De Trump a Piqué

Abans que l’eclipsi del terror gihadista ens hagi sumit en la foscor, ens havíem quedat enlluernats pels atacs al turisme i ens han faltat reflexos per enfocar la nostra mirada en els problemes de fons que erosionen la moral i la imatge de Barcelona: bombolla immobiliària, massificació turística, precarietat laboral...

Mirem bocabadats els excessos del visitant ocasional o el de borratxera i seguim sense voler adonar-nos que el Raval, al cor de Barcelona, s’està veient devorat per l’heroïna que els narcopisos han tornat als carrers. 

Continuem encegats pel serrell de Donald Trump i analitzant els seus discursos per intentar confirmar el que ja se sabia (que és un racista recalcitrant) però seguim girant l’esquena al drama dels refugiats al Mediterrani.

Notícies relacionades

Culpem Piqué de l’autogol contra el Madrid per no centrar-nos en el greu i profund dete­riorament del Barça, tant en el terreny esportiu com en l’institucional.

Els eclipsis mereixen ser contemplats. Però hem de seguir mirant al nostre voltant.