ANÀLISI

El gihad atomitzat

La ciutat era un objectiu, finalment ha sigut castigada i seguirà figurant en la llista dels il·luminats de la bomba

2
Es llegeix en minuts
fcasals39718044 ramblas170817173617

fcasals39718044 ramblas170817173617

Si algú va creure en algun moment que el debilitament de l'Estat Islàmic i d'Al-Qaida resultaria en una pacificació de l'ambient a Europa, la salvatjada de la RamblaRambla és l'última prova que el gihadisme disposa d'una reserva d'efectius suficient per sembrar la inquietud quan no la por a les grans urbs europees. Barcelona reuneix a més dues característiques molt especials perquè atregui l'atenció dels terroristes: és un centre turístic amb ciutadans de tot Europa als seus carrers i alberga una comunitat musulmana nombrosa –la ciutat i la seva àrea metropolitana- al si de la qual és fàcil que una minoria violenta passi desapercebuda.

L'operatiu de l'atemptat –un vehicle carrega contra una multitud indefensa– recorda el perpetrat a Niça la nit del 14 de juliol de l'any passat. I en termes generals s'até a la nova estratègia del gihad urbà: convertir-los en instruments de mort útils d'ús quotidià el control global dels quals és impossible. Potser la resurrecció del califat a Raqqa fa les seves últimes glopades –és només una possibilitat-, però res indica que això comporti una millora en la seguretat. La lògica terrorista, sota la cobertura de la mitologia del martiri, escapa a qualsevol altra lògica que pretengui aplicar-se a la situació tantes vegades viscuda a Europa els últims anys.

Accions oportunistes

Tal com s'ha pronosticat en moltes ocasions, la retirada de combatents europeus o procedents d'Europa del teatre d'operacions del Pròxim Orient comporta la instal·lació entre nosaltres de terroristes amb experiència, organitzats en petites cèl·lules o convertits en llops solitaris. En qualsevol cas, capaços de portar a terme accions oportunistes sense necessitat de disposar de grans mitjans.

Notícies relacionades

És aquest un conflicte asimètric. Avui a Barcelona, ahir a ParísLondresBrussel·les o Berlín, i molt abans a Madrid, la possibilitat d'atemorir l'opinió pública europea és il·limitada; també ho és la possibilitat d'arrelar la impressió que l'enemic pot ser qualsevol en qualsevol moment. L'altre objectiu dels gihadistes, arxirepetit pels experts, és portar a la convicció de la comunitat musulmana d'Occident que és impossible la convivència, que hi ha una incompatibilitat essencial entre l'islam i l'Occident secularitzat, hereu o continuador del colonialisme econòmic i cultural.

L'èxit del terror

Res és nou en la tragèdia de la Rambla perquè es tracta de la tragèdia de sempre desencadenada per fanàtics per als quals morir en combat és un alliberament, un camí de santificació. Barcelona era un objectiu, finalment ha sigut castigada i seguirà figurant en la llista dels il·luminats de la bomba. Per empitjorar la situació, només falta que l'atemptat confereixi als integrants de la comunitat musulmana la categoria de sospitosos habituals. Seria el més gran dels èxits dels que tenen per missió sembrar el terror.