Agost amb nadó

¡Avorrim-nos junts!

L'erràtica forma d'avorrir-se d'un nadó té molt a veure amb el tedi el 2017 dels mil clics i pantalles

1
Es llegeix en minuts
 

  / AP / CHRIS O'MEARA

Soc en una terrassa debatent amb el nou inquilí de casa meva en un idioma consonàntic semblant al que parlaria el nan de 'Twin Peaks' a Nàrnia. La conversa («¿Brabrubík?», «¡Grijapow!») sembla que va per bons camins: sona com l’alineació de Croàcia, però, entre nosaltres, estem aconseguint la profunditat de les entrevistes literàries de Joaquín Soler Serrano. Llavors, un moment: ¿és això un globus amb forma de pinya? 

L’atenció del meu interlocutor de dos mesos i mig d’edat no s’ha anat desinflant de mica en mica sinó que, pum, s’ha punxat. Després és probable que adopti el seu displicent gest 'Kraftwerk' (barbeta aixecada i mirada a l’infinit com la del grup a la portada de 'The Man Machine') per acabar plorant. Jo ja sé que no són còlics (un mite com l’èter) ni que el seu bolquer presenti ara l’aspecte de la gespa del Celtic de Glasgow en dia de pluja. El que li passa és que s’avorreix. 

Notícies relacionades

L’erràtica forma d’avorrir-se d’un nadó, sotmès a estímuls no jerarquitzats (val el mateix la meva esforçada interpretació d’'O Leaocinho' de Caetano Veloso que un cartell lluminós de Vodafone), té molt a veure amb el tedi el 2017 dels mil clics i pantalles. Era aquest un tema que creia superat després de les reflexions de David Foster Wallace, per la crisi i per aquesta actualitat trepidant, però ha tornat en el que als Estats Units ja s’etiqueta com a Boredom boom. Una explosió d’assajos sobre el tema, de Yawn: 'Adventures in Boredom', de Mary Mann, a 'How to be bored', d’Eva Hoffman, entre altres. 

¡Toca-la!

Llavors li dic a la meva criatura que hi ha vides que són com aquestes pel·lícules de Hollywood amb mil explosions però en què al final no passa res. I exclamo: «¡Avorrim-nos junts!». L’hi dic com Lluís XIII al senyor de Tréville a 'Els tres mosqueters', que «sovint agafava un dels seus cortesans, l’acostava a una finestra i li deia: senyor tal, avorrim-nos junts». A més, li dic xiuxiuejant, pot ser que aquest agost a la ciutat se t’estigui fent llarg, però acabo de llegir que han trobat un alt percentatge de matèria fecal als 'mojitos' que serveixen a les platges: ¡toca-la! Llavors em somriu (ha vist una ambulància).