Lactància materna

Treure la teta de l'armari

Alletar, com la criança en general, és un acte relegat a la invisibilitat de la llar, no valorat, com tota feina de tenir cura, i menyspreat

1
Es llegeix en minuts
Lactància materna.

Lactància materna. / MAITE CRUZ

Sense cap mena de pudor la meva amiga es va treure la teta enmig del bar, i li va donar de mamar a la seva nena. Un raig de llet va sortir disparat cap a algun lloc. Ningú li va dir res. Un acte tan natural com alletar pot arribar a ser motiu de disputa. Ho és quan a una dona se li impedeix donar el pit en públic, quan se li qüestiona si tindrà llet suficient o si serà de qualitat. La lactància materna en els últims anys ha anat recuperant terreny, però fins i tot són moltes les mares que han de superar diverses traves per portar-la a terme com desitgen. 

    

D’aquí que el lactivisme s’hagi convertit en una realitat. Encara que no té definició formal al diccionari, es tracta, segons les seves promotores, d’un activisme que defensa el dret de les dones i els nadons a donar i rebre el pit on i quan desitgin. Alletar, com la criança en general, és un acte relegat a la invisibilitat de la llar, no valorat, com tota feina de cura, i menyspreat. 

    

Les lactivistes treuen la teta a la llum pública i converteixen el fet d’alletar en un acte social i polític, tant individual com col·lectiu. Ho veiem en forma de grups de suport a la lactància, la criança i el postpart. Es tracta d’espais on es pot compartir i teixir xarxes de ­solidaritat, que resulten imprescindibles en una societat individualista i mercantilitzada com l’actual.

El lactivisme s’insereix en una pràctica activista que va més enllà de la teta, i implica una determinada manera d’entendre la cura de les criatures, des del que s’ha vingut a anomenar la criança amb vinculació. Una militància reivindicada sovint des del sentiment i la mirada feminista, i al marge d’idealitzacions i essencialismes. Internet i les xarxes socials així mateix s’han convertit en un nou espai de suport mutu i sororitat, a través de múltiples blogs, llistes de distribució i fòrums de debat.

Notícies relacionades

    

De l’1 al 7 d’agost s’està celebrant la Setmana Mundial de la Lactància Materna, auspiciada per l’Organització Mundial de la Salut i l’UNICEF, una nova opor­tunitat per treure la teta de l’armari. 

Temes:

Nens Dones Mares