Una norma històrica

El gran avenç tunisià

La llei contra la violència masclista aprovada a Tunísia és la primera d'aquesta mena que s'aprova als països amb majoria musulmana

1
Es llegeix en minuts
abaquero32652680 gra363  el cairo  03 02 2016   visitantes recorren160204174213

abaquero32652680 gra363 el cairo 03 02 2016 visitantes recorren160204174213 / Edu Marin

Després d’innombrables dificultats, de tres anys d’obstacles, esborranys i deliberacions, a Tunísia ha estat finalment aprovada la Llei Integral contra la Violència sobre les Dones. El fet és històric sense cap mena de dubte, suposa la primera llei d’aquesta mena en tot el que és el context dels països amb majoria musulmana. Entre els grans avenços que imposarà aquest nou marc legal hi haurà el reconeixement dels delictes de violència domèstica, penes de presó per als que mantinguin relacions amb menors d’edat, que poden arribar als vint anys en cas de no tenir-ne setze la menor, penes i multes per assetjament sexual, també si és de caràcter verbal, que l’edat sexual passi dels tretze als divuit anys i l’abolició d’un article vergonyós del codi penal del país magrebí, el 227 bis, que permetia fins ara evitar la presó al violador d’una menor si s’hi casava.

Notícies relacionades

Era una llei molt necessària per a un país on la meitat de les dones diuen haver patit alguna mena de violència en un moment o altre de la seva vida, però també és un text que contribuirà a desmuntar la gran estafa de la supremacia masculina instaurada i transmesa a través d’això tan desgastat que anomenem patriarcat. Sobretot ara que assistim a una revifada del diferencialisme cultural que, a banda i banda del Mediterrani, sembla voler justificar el masclisme en base a certa pertinència identitària.

Les associacions feministes reclamaven des de principis dels noranta aquesta llei en una lluita incansable que finalment ha donat els seus fruits. Encara falta camí a recórrer, les tunisianes no estan del tot satisfetes. No en va el Codi Personal segueix considerant la prevalença de l’autoritat paterna, mantenint l'obligació del dot i la discriminació d’herència per motius religiosos. I el compliment de la nova llei comptarà, és clar, amb la dificultat principal que serà la de la falta de recursos. Per cert que, tal com va passar aquí, ja han sortit veus titllant la proposta de discriminatòria per reconèixer de forma específica la violència exercida contra les dones.