TVE-1: Rajoy, o l'aurora boreal

2
Es llegeix en minuts

El ’Telediario matinal’ informant sobre fenòmens de la naturalesa (TVE-1). / periodico

No li ha interessat a TVE-1 informar-nos amb detall de la compareixença de Mariano Rajoy en el judici del 'cas Gürtel'. Malgrat que durant el 'Telediario matinal', en brevíssims i esporàdics flaixos, ens advertien: «És la primera vegada que un president en exercici s'asseu davant d'un tribunal», malgrat l'excepcional rellevància del succés, la gran televisió pública d'Espanya ha considerat que el tema ni era notícia ni mereixia un seguiment en rigorós directe. Ens van dir que si volíem estar informats passéssim al Canal 24 Horas. ¡Ah! Aquesta plataforma és un invent realment còmode: tot el que volen que passi inadvertit ho col·loquen allà, i com que té una quota de pantalla mitjana del 0,9%, el veuen quatre gats i objectiu resolt.

L'únic moment en què ens van oferir uns segons en directe, en aquest 'matinal' de TVE-1 de dimecres, va ser quan Rajoy va arribar a la sala i es va asseure en aquella tauleta que li tenien preparada, al costat dels jutges, col·locada a la seva mateixa altura i no en l'habitual banc davant d'ells. ¡Ah! És una ubicació que demostra un notable sentit escènic: més que un testimoni a punt de ser interrogat, semblava un altre jutge. I aquest brevíssim instant, el 'matinal' de TVE-1ens el va servir adornat d'un detall molt bonic.

Va ser quan la presentadora, Ana Ibáñez, va donar pas a aquesta connexió. El rellotge marcava les 10.06 hores. La van enfocar a la seva taula del 'Telediario', al costat d'una gran foto de Rajoy, i va dir: «És un dels fenòmens més espectaculars de la naturalesa. Estem acostumats a veure-ho des de la Terra, però no des de l'espai: ¡Els estic parlant de l'aurora boreal!». I precisament llavors vam veure Rajoy entrant per la porta de la Sala de l'Audiència. ¡Ahhh! Ni a 'Polònia', ni a 'El intermedio', haguessin millorat aquest moment: Rajoy vist com a 'aurora boreal i fenomen de la naturalesa'. És un instant portentós. Està penjat a la web d'elperiodico.cat. Els l'aconsello.

Notícies relacionades

Espero que TVE no castigui ni reprengui Ana Ibáñez. És totalment innocent. Ella va creure que donarien pas a l'aurora boreal abans que a Rajoy, perquè el 'matinal' de TVE-1 va estar relegant a tercera o quarta posició la notícia del president davant els jutges. O sigui, que Ana va complir fidelment amb la línia de la cadena.

És curiós. Poc després, a 'Las mañanas de Cuatro', l'analista Ernesto Ekaizer va advertir: «Rajoy ha construït un planeta en què flota per sobre de tothom». Aurora boreal. Efectivament.