En primera persona

¡Això sí que són vacances!

La seva recepta és exigir en lloc de demanar, cridar l'atenció en lloc de respectar, parlar sense parar en lloc d'escoltar

3
Es llegeix en minuts
fcasals39440615 nios jugando170726165256

fcasals39440615 nios jugando170726165256

La meva veïna és mossa d’esquadra i l’altre dia em comentava quant s’enyora d’anar a treballar aquests dies que està de vacances per casa amb les seves tres nenes. Diu que són més terribles que qualsevol delinqüent. 

A la feina la insulten i fins i tot l’han arribat a escopir però diu que mai ha perdut tant la calma com quan la seva filla de 2 anys és capaç de fer una rabieta de dues hores perquè no volia la cullera blava ni la rosa, sinó la que tenia el conillet dibuixat. Diu que cada any li passa el mateix, espera tot el curs amb candeletes els dies d’estiu per poder estar amb les seves estimades filles. Però després del primer dia de sentir 15 vegades a l’hora la paraula mama seguida d’una queixa o una demanda, es desespera.

La pobra ha perdut el nord, no recorda el que és anar al lavabo sense tenir una comitiva al darrera o prendre’s un cafè sense ennuegar-se tres vegades perquè alguna nena ha estat a punt de caure o fer caure’n una altra de manera casual. Ja fa dies que la veig fer el compte enrere, com el que fan els presos a les cel·les. Almenys quan està amb ells té altres companys o superiors a qui demanar ajuda. Però quan està amb les seves nenes està totalment sola. No té ningú a qui demanar socors quan les dues grans es barallen a mossegades per cinquena vegada consecutiva. O quan s’ha passat una hora desintegrant brutícia de la nevera i a l’instant següent ja hi troba abocats un pot de crema de xocolata, una llauna de tomàquet i tres ous esclafats. 

Jo abans tenia por dels fantasmes, els dentistes i els terroristes. Ara només temo l’últim experiment del mitjà, el xantatge del gran o el rampell més explosiu de la petita davant el major nombre d’espectadors. La meva veïna té autèntic terror als seus tres angelets. Ja en som dues. Sé que quan estic amb ells, res serà previsible, no seré capaç de pensar amb claredat ni de raonar, tota lògica desapareixerà i prevaldran les urgències, les emocions i el caos . L’altre dia, que fèiem teràpia de balcó a balcó, quan esteníem la roba com dues ventafocs, ella m’explicava que no entén com són capaces de treure el pitjor d’ella en un tres i no res. «Però si jo sóc una persona pacient, amable i alegre», em deia, «tanmateix,  quan estic amb elles em converteixo en una histèrica, impulsiva i desequilibrada». I es preguntava quin mecanisme utilitzen per aconseguir-ho. 

EL PODER DE TRES

Notícies relacionades

A mi em van venir al cap els meus tres, que tenen el mateix poder. Defectes que jo no sabia que ni tingués apareixen quan estem junts més de tres hores seguides sense encendre la tele. La seva recepta és exigir en comptes de demanar, cridar l’atenció en comptes de respectar, parlar sense parar en comptes d’escoltar, treure totes les coses del seu lloc en comptes d’endreçar, embrutar contínuament en comptes d’admirar la bellesa de l’ordre, empènyer, pegar i escopir en comptes d’intentar entendre’s per vies més lògiques, executar un sens fi d’accions caòtiques en comptes d’esperar. Tot això, en el nostre cas, multiplicat per tres concentrat  24  hores al dia sense interrupcions. I perquè després et trobis la sogra i et digui allò de «gaudeix-los ara que són petits».  No goso ni imaginar-me en què es poden convertir. 

¡Això sí que són vacances! La veritat és que acabo desconnectant de qualsevol altra preocupació, ja que la seva seguretat i la meva es converteix en tot el meu focus d’atenció. A més, després d’estar amb ells qualsevol cosa em sembla un autèntic paradís: una dutxa a soles, una migdiada de 30 minuts, mirar als ulls de la meva veïna i sentir-me totalment compresa...