IDEES

Tortosa, reivindica't

La ciutat reivindica i exhibeix la seva antiga esplendor amb una festa que evoca el Renaixement

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp28912386 tortosa  baix ebre   5 03 2015  crecida del rio ebro  nivel 170724122043

zentauroepp28912386 tortosa baix ebre 5 03 2015 crecida del rio ebro nivel 170724122043

Tortosa és l’única ciutat catalana condemnada a navegar contra corrent. ­Pierre Vilar repetia que la geografia proposa i l’home disposa, de manera que si la geografia no ho facilita no hi ha res a pelar. La Tortosa d’avui és víctima d’un canvi de proposta geogràfica: d’inexpugnable a poc accessible; de senyora de l’estratègic Ebre a encaixonada per unes aigües residuals, barrades pels embassaments i que van deixar de tenir sortida navegable al mar. La geografia, que tant va afavorir Tortosa al llarg dels segles, se li ha girat en contra. No es passa per Tortosa com per les altres capitals. A Tortosa s’hi ha d’anar.

Per això reivindica i exhibeix la seva antiga esplendor amb una festa que evoca el Renaixement. La ciutat s’engalana d’època i ­molta gent també. Abanderats propis i aliens, combats amb armadura, falcons, canons, molta música i espectacles de diversos països. Mil paradetes de quasi tot. Molta oferta gastronòmica, de ­ressons renaixentistes als restaurants i sobretot galaica a les ­places. Cavallets infantils de tracció humana, companyies de ­soldats, un ramat d’oques militaritzades que desfilen pels carrers en estricta i molt seriosa formació, a més d’altres i diversos ­entreteniments, de carrer o a porta tancada.

Notícies relacionades

Tot i comptar amb més de 20 edicions, el festival és encara poc conegut. Té molt de recorregut possible fins a convertir-se en referent d’excel·lència. Més que en ­Siena i Arezzo, a inabastables anys llum per tradició i esplendor, ­convindria pensar en el model Tàrraco viva: nomenar un director que hi treballi tot l’any, implicar més la ciutadania i les associacions, afinar el relat i diversificar ­l’oferta.

Amb festa o sense, Tortosa és una joia única de Catalunya i d’Europa, de manera que el lector que no la sovintegi se n’hauria d’avergonyir. Tant com els tortosins per no haver desmuntat el monument franquistamonument franquista que els presideix des de l’Ebre.

Temes:

Tortosa