LA CLAU

L'enganyosa enquesta del CEO

Encara que es pogués fer amb penes i treballs, l'1-O no serà el final del procés, sinó que obrirà una nova etapa que ara ningú pot imaginar

1
Es llegeix en minuts
Un prototip del model d’urna que la Generalitat prepara per a la celebració de l’eventual consulta del 9 de novembre vinent.

Un prototip del model d’urna que la Generalitat prepara per a la celebració de l’eventual consulta del 9 de novembre vinent. / EFE / MARTA PÉREZ

Les dades de l’enquesta trimestral del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat no són fàcils d’interpretar. Per un costat, cau el suport a l’independentisme (el 41,1% dels enquestats estan favor d’una Catalunya independent, mentre que el 49,4% hi és contrari), fet que s’ha convertit en una tendència en els últims mesos, però, per l’altre, el 'sí' guanya clarament entre els que estan disposats a participar en el referèndum de l’1-O, que són ni més ni menys que el 67,6% dels sondejats. La primera conclusió és que els teòrics del suflé, molt ben representats en els mitjans, no haurien de llançar les campanes al vol. El 'no' a la independència guanya per uns gens menyspreables vuit punts, és cert, però la reivindicació que la població sigui consultada en referèndum no afluixa.

  

Joan Tapia

President del Comitè Editorial d'EL PERIÓDICO.

  Fins i tot si es tracta d’una convocatòria unilateral i, de moment, amb moltes dificultats per reunir totes les garanties democràtiques (cens, paperetes, col·legis electorals, campanya, neutralitat de l’Administració), són més els que recolzen el referèndum anunciat pel president Puigdemont que els que el rebutgen (el 48% enfront del 46%). També és cert que el treball del CEO es va fer abans de les notícies sobre les enormes traves que tindrà el Govern i que no anuncien precisament una consulta transparent, fiable i reconeixible en el pla internacional.

   

De l’estudi es desprèn també que una gran part dels que estan pel no a la independència no contemplen la possibilitat d’anar a votar l’1-O, ni tan sols sabent que la idea del Govern és proclamar la independència si guanya el sí per majoria simple, sigui quina sigui la participació.

Notícies relacionades

La conclusió és que entre els previsibles resultats d’un molt discutit referèndum unilateral i considerat il·legal pel TC i la foto que mostren les enquestes sobre l’independentisme hi ha una notable diferència. Això fa pensar que 

l’1-O, encara que es pogués fer amb penes i treballs, no serà el final del procés, sinó que obrirà una nova etapa que ara mateix ningú es pot imaginar.