LA CLAU

Quan la minifaldilla és un crit

1
Es llegeix en minuts

La càmera filma una noia d'esquena en un carrer desert d'una zona arqueològica. Porta una minifaldilla i el que les nostres joves i adolescents anomenen crop top, que és una samarreta curta. Fins aquí res cridaria l'atenció si aquest lloc no fos la històrica fortalesa d'Ashkir, a l'Aràbia Saudita. La noia també és saudita, la "model Khulood".

El vídeo, penjat a Snapchat, es viralitza. Provoca una tempesta al regne petroler. Un hasthag demana aTwitter que se l'arresti i se la jutgi. Altres veus surten en defensa seva, n'alaben la valentia. La policia religiosa –anomenada Comitè per a la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici– assegura que està en contacte amb les autoritats. La noia finalment és detinguda per vestir de manera "indecent" i després posada en llibertat sense càrrecs. Va confessar haver visitat amb el seu “tutor” la fortalesa, haver passejat en faldilla i màniga curta i va dir que el vídeo havia sigut penjat a les xarxes sense que ella ho sabés.

Notícies relacionades

L'Aràbia Saudita té una de les legislacions més restrictives del món per a les dones. Al regne petroler, les dones estan obligades a vestir l'abaia, que les cobreix de les espatlles als peus, i a tapar-se els cabells i el cap amb un hijab. Els està prohibit treure's el carnet de conduir, cosa que fa pràcticament impossible que s'asseguin al volant i no poden sortir del país o prendre algunes decisions vitals com treballar sense el consentiment d'un home de la seva família. La seva participació en la vida social està seriosament limitada més enllà de passar l'estona en un centre comercial comprant roba i joies que només podran ensenyar de portes endins.

Fa uns anys, una dona iraniana m'explicava com les noies del seu país anaven cada dia a la Universitat de Teheran amb les ungles pintades de vermell. Les obligaven a despintar-se-les per entrar a classe però elles hi tornaven l'endemà de vermell carmí. Així cada dia. Em va quedar gravat aquell petit gran gest de resistència. També el de la "model Khulood". Gairebé no es parla d'aquestes heroïnes de cada dia a l'Aràbia Saudita, l'Iran i altres llocs on les ungles vermelles i la minifaldilla no són una moda. Són un crit.