«Sento un agraïment molt profund per l'homeopatia»

Presideix una associació de pacients que surt al pas de les crítiques i defensa l'ús de l'homeopatia.

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp39337587 barcelona  barcelon s   17 07 2017   sociedad    contraporta170718211156

zentauroepp39337587 barcelona barcelon s 17 07 2017 sociedad contraporta170718211156 / DANNY CAMINAL

A pesar de la mala premsa que persegueix l'homeopatia, al barri de Sant Gervasi de Barcelona hi ha un jardí amb dos monuments dedicats al fundador d'aquesta pràctica mèdica. Quan el fotògraf li suggereix a Miquel Peralta (Barcelona, 1961) que s'assegui a terra per retratar-lo al costat del relleu del doctor Samuel Hahnemann, ell accepta sense titubejar: «Val la pena embrutar-se si és per l'homeopatia», afirma.

-Desconeixia que Barcelona tingués un jardí en honor al pare de l'homeopatia.

-Jo no sabia gaire cosa sobre ell abans de fundar l'Associació Catalana de Pacients, Amics i Usuaris de l'Homeopatia (ACPAUH). És impactant com va creure en una idea i la va tirar endavant malgrat les crítiques.

-¿Per què decideix donar la cara per l'homeopatia? ¿Té algun interès en aquest sector?

-En absolut. Soc doctor en Arts Musicals per la universitat d'Austin (EUA), doctor en Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en sànscrit.Treballo en una empresa familiar i dono classes al conservatori de Sant Cugat.

-¿I com es va ficar en això?

-Jo era usuari de l'homeopatia i llegia a la premsa coses que em semblaven absurdes i poc respectuoses, com que som tontos perquè les boletes que prenem no són més que aigua amb sucre.

-Són crítiques molt dures. S'ha acusat l'homeopatia de ser una estafa.

-Un percentatge elevat dels atacs ve d'opinadors sense formació científica o de químics i bioquímics; els metges són més tolerants. Tot és criticable, l'homeopatia no és infal·lible, però els arguments han de ser coherents.

-La seva experiència no coincideix gens amb el que descriuen aquestes crítiques.

-Quan veig els beneficis que ha tingut en la salut de la meva família al llarg de 20 anys sento un agraïment molt profund per l'homeopatia. Volia tornar una mica de tot el que m'ha donat i per això vaig anar a un congrés de la Federació Europea d'Associacions de Pacients d'Homeopatia. Allà em vaig adonar de la força que té l'homeopatia i les associacions de pacients a Europa, vaig conèixer gent seriosa i compromesa, i em vaig animar a fundar l'ACPAUH.

-¿Podria explicar algun problema de salut que hagi resolt amb l'homeopatia?

-Una primavera vaig tenir una al·lèrgia, el nas em rajava sense parar i em saltaven les llàgrimes. El primer remei no va funcionar però després em van receptar allium cepa i tan bon punt em vaig posar la boleta a la boca els ulls van deixar de llagrimejar. Després vaig saber que allium cepa és el nom científic de la ceba.

-Això ens porta al principi de similitud («el similar cura el similar»), una de les bases de l'homeopatia. Una altra, més polèmica, són les dosis infinitesimals del remei. 

-Si em pregunta sobre el funcionament de l'homeopatia, val més que respongui un metge. Al Col·legi de Metges de Barcelona hi ha 300 homeòpates.

-¿En aquests anys com a usuari no ha sentit curiositat per saber com funciona?

-¿La gent sap com funcionen els antibiòtics? Saben que maten els gèrmens, però fins aquí. El que compta és que resol els problemes del dia a dia de la meva salut i la de la meva família. L'homeopatia no té res a veure amb la màgia, la casualitat o el placebo. És una medicina regulada.

Notícies relacionades

-¿Quants socis té l'ACPAUH?

-Vam començar a l'abril i sense fer campanya passem del centenar. La gent sent que, tal com estan les coses, aquí hi té un suport. Se'ns està prenent capacitat de decisió i per això ens centrem en la defensa del dret i la llibertat del pacient a gestionar la seva salut com li sembli millor, en el nostre cas amb l'homeopatia, però sense renegar de la medicina convencional.

Temes:

Gent corrent