IDEES

Les brometes de Tvboy

1
Es llegeix en minuts

Imagini’s que vostè és el Banksy barceloní i que li arrenquen les obres que penja al carrer en menys de dotze hores. Salvatore Benintende (Palerm, 1980), en art Tvboy, va enganxar dimecres a la nit al carrer del Bisbe un retrat de Rajoy i Puigdemont fent-se un petó apassionadament i, l’endemà a les deu del matí, un enviat ningú sap per qui se’l va carregar rascant-lo amb una espàtula. ¿S’hauria fet desaparèixer amb la mateixa rapidesa una obra del cotitzat Banksy? Alguna cosa em diu que no, i que al pobre Tvboy l’estem ignorant en la seva faceta d’irònic comentarista social. Que se sàpiga, ni Rajoy ni Puigdemont van manifestar cap mena d’indignació davant la brometa, i el segon fins i tot va fer una foto del retrat per penjar-la a Facebook, afegint-hi un comentari que, per mi, està equivocat: «Petó de comiat».

És una interpretació com qualsevol altra, i l’artista ha donat permís a tothom perquè entengui les seves obres com li sembli, però jo diria que el petó dels dos (suposats) adversaris està en la línia del que van intercanviar, en una altra peça de Tvboy, 

Notícies relacionades

Messi i Cristiano. En els dos casos, tenim una parella d’enemics que, en realitat, es necessiten per animar les seves respectives parròquies. Els futbolistes fan veure que es detesten quan el cert és que els uneix la seva condició de milionari, la mateixa que els separa d’aquells pobres infeliços que els admiren i que, potser, fins i tot creuen que senten els colors de l’equip que els paga. Alguna cosa semblant passa entre el president espanyol i el català que, en el fons, són iguals: dos nacionalistes a qui només els separa la bandera, l’himne i l’idioma, ja que coincideixen en el més bàsic, un orgull basat en l’atzar i en un cert supremacisme. Els seus respectius seguidors, com en el futbol, els atorguen un talent i un carisma que els altres no veiem.

Aquesta és la meva interpretació de La tercera via, l’obra de Tvboy que ha durat tan poc al costat de la Generalitat. Davant els horrors de la majoria de grafiters barcelonins, això de Tvboy mereixeria una mica més de respecte, crec. 

Temes:

Grafitis Tvboy